Wednesday, March 14, 2012

Fasole batuta a la Teo

Fasole batuta a la Teo
Fasolea frecata sau fasolea batuta este una dintre retetele culinare care pentru mine, reprezinta copilaria. Buni ne facea mai ales in post si ne face si acum cu drag de fiecare data cand ne e pofta, de fiecare data dupa reteta ei clasica, asa ca sunt singura ca daca ar vedea acum reteta mea, ar striga “blasfemie”. Dar asta e, ne-a fost pofta de un alt fel de fasole batuta, asa ca am pus mai multe legume si bacon, iar pentru “pargaleala”, am folosit nu doar ceapa, ulei si boia ci si bacon afumat. A iesit o nebunie!

Ingrediente:
- 800g fasole alba boabe, fiarta (sau de la conserva)
- o ceapa rosie mare
- 2 morcovi
- ½ ardei gras rosu
- ulei de masline pentru prajit (cam 80ml am folosit eu)
- 6 felii bacon
- 5-6 linguri sos de rosii cu ierburi aromatice
- sare, piper, boia, toate dupa gust
- ½ legatura de patrunjel



Intr-o cratita incingem uleiul de masline si in el prajim baconul taiat marunt, cateva minute, pana este crocant. Punem apoi ceapa rosie taiata marunt si le calim impreuna. Tragem de pe foc, condimentam cu sare, piper si boia (nu puneti boiaua cand cratita e pe foc si uleiul e foarte incins, pentru ca devine amara). Adaugam apoi morcovii dati pe razatoare, ardeiul gras taiat marunt si o cana de apa. Amestecam bine si le lasam la foc mic vreo 10 minute, sau pana toate legumele sunt moi.



Urmeaza sa punem sosul de rosii, apoi fasolea boabe si amestecam bine bine. Le lasam sa fiarba alte 10 minute si la ultimele clocote punem patrunjelul tocat marunt. Potrivim de sare si piper si tragem de pe foc. Daca doriti, puteti sa serviti fasolea asa cum e, ca pe o tocanita, insa eu am vrut fasole batuta, asa ca am pus blenderul in actiune si am paserat totul.



Pentru dressingul de ceapa, sau “pargalasul” cum ii zice in zona noastra, folosim ulei de masline, ceapa rosie, 100g bacon, sare, piper, boia si 3-4 linguri de apa. In uleiul de masline prajim baconul pana e crocant, apoi punem ceapa si le calim pana ceapa este translucida. Tragem de pe foc, punem apa, sarea, piperul si boiaua si punem din nou pe foc, alte 5 minute.



Asta e la final fasolea mea batuta, care a fost de mare exceptie! Eu am folosit fasole boabe fiarta deja, de la conserva, insa daca doriti sa fierbeti voi fasolea, e bine sa o puneti peste noapte in apa rece, dimineata schimbati apa si punem fasolea la fiert in apa cu sare. Dupa ce da cateva clocote, schimbam apa, punem sare si dam din nou la fiert. In functie de cat de veche este fasolea, trebuie sa o fierbeti in 4-5 ape, ca sa fiti siguri ca nu va fi grea pentru stomac. Cam asta e de spus, nu ramane decat sa va arat pozele si sa va spun “sa va fie de bine!”





4 comments:

  1. Tare gustoasa! eu nu prea fac ca imi face mama mea mereu cand merg acasa si imi e de ajuns :) si ea pune ceapa si morcovi la fiert cu fasolea, atat ca doar le fierbe nu le caleste.
    Oricum mi-ai facut pofta! pup

    ReplyDelete
  2. yamy ce bunatate...mmm cred ca maine fac si eu

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.