Monday, March 12, 2012
Prajitura cu sfecla (de post)
V-am promis un meniu complet cu retete culinare de post si in sfarsit, azi am ajuns la desert. De ce prajitura cu sfecla? Pentru ca sfecla, o legume foarte dulce de felul ei, se potriveste perfect pentru desert, la fel ca si dovleacul sau morcovul. Ca sa nu va munciti cu fierberea sfeclei (singurul lucru care nu imi place la operatiunea asta este faptul ca inroseste tare oala si e greu de curatat mai apoi), va sugerez sa cumparati sfecla gata fiarta, eu am gasit la Lidl, in pachet de 500g, exact cat avem nevoie pentru reteta de azi. Dar daca nu gasiti gata fiarta, nu trebuie decat sa alegeti 4-5 sfecle mai mici, pentru ca vor fierbe mai repede si le fierbeti in apa cu putina sare pana cand intra furculita foarte bine in ele. Atunci le treceti pe sub jet de apa rece si le curatati. Reteta este inspirata de pe epicurious, insa am modificat cantitatile si am adaptat-o gusturilor noastre.
Ingrediente:
- 500g piure de sfecla (sfecla fiarta, data prin blender)
- 100ml ulei de floarea soarelui
- 100g ciocolata de post
- 250g zahar (brun de preferinta)
- 250g faina
- un pliculet praf de copt
- o priza de sare
- o lingurita extract vanilie
Nu e nevoie de mixer, am rezolvat totul cu telul in cateva minute: am amestecat piureul de sfecla, zaharul, uleiul, vanilia, apoi am pus ciocolata topita (dupa ce o lasam sa se zvante putin, nu o punem chiar fierbinte).
Dupa ce toate sunt incorporate, ramane sa adaugam la final faina cernuta impreuna cu praful de copt si sarea. Turnam toata compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul incins la 180°C, 30-35 minute sau pana trece testul scobitorii.
Pentru decorare am folosit o glazura facuta din 100g zahar pudra si cativa stropi de apa. Pentru un plus de aroma, puteti pune in prajitura si un pic de scortisoara sau mix de condimente pentru tarte. Inca un lucru: puteti inlocui ciocolata topita cu 100ml sos de mere (il gasiti in Kaufland dee exemplu). De asemenea, putei taia 2 mere felii subtiri si le puneti pe fundul tavii inainte de a turna compozitia in tava. Dupa coacere, intoarceti prajitura cu “fundul in sus” inainte de servire si va fi un fel de tort de mere, doar ca in varianta cu mere si sfacla. Sa va fie de bine!
Sfecla se poate coace in cuptor si nu mai iti murdareste oala.Interesanta reteta!
ReplyDeletenice!
ReplyDeleteCe bine arata,trebuie s-o testez!Pupici!
ReplyDeleteBuna, Teo! am facut reteta aseara si vreau sa zic ca a iesit ff gustoasa prajitura...Am fost reticenta putin la inceput vazand ca ingredientul de baza e sfecla rosie. Am pus in blender sfecla fiarta, insa peste putin timp am adaugat si uleiul, caci altfel nu prea obtineam un piure.
ReplyDeleteIti multumesc pentru toate retetele pe care le postezi si pentru munca ta. In retetele tale chiar am incredere. Mult spor si felicitari!
Roxana