Wednesday, February 15, 2012

Papanasi

Papanasi
Reteta de papanasi cu smantana si dulceata a fost una dintre primele retete postate pe blog, in septembrie 2007, cand eram foarte la inceput de drum. Imi vine sa zambesc acum cand ma uit in urma, la pozele pe care le faceam, dar cu toate astea sunt mandra ca le-am facut, ca am inceput blogul si ca am ajuns sa scriu pe el si dupa 5 ani. Papanasii s-au bucurat de un succes nebun la vremea respectiva si consider ca sunt un desert preferat de romanii de pretutindeni pana in ziua de azi, asa ca vreau sa ii aduc din nou la lumina (asa cum am facut cu reteta de rasturnata si la fel am de gand sa fac cu mai multe din retetele din trecut, pentru ca merita sa fie sterse de praf si prezentate intr-o varianta mai “moderna”, atat din punct de vedere fotografic cat si din prisma ingredientelor folosite).

Acum, umbla vorba prin targ ca multe restaurante servesc in loc de papanasi gogosi, care nu zic ca ar fi rele, Doamne si fereste, dar nu au nimic de-a face cu papanasii din branza de vaci. Si inca un lucru legat de papanasii de la restaurant: este o blasfemie sa dai 9-12 lei pe 2 papanasi! Acuma sincer, eu inteleg ca asa e “la oras” si daca vrei masa in oras platesti mai mult, dar zau asa, stiti cat costa o portie de papanasi? Hai sa calculam: 6 lei costa 500g branza de vaci, 2 oua sunt 1.2 lei, faina nici 1 leu (ca folosim ff putina) si un pliculet de zahar vanilat si unul de copt, sa tot fie 1 leu impreuna. Asta ne duce undeva la 9 lei si ne ies 8-9 papanasi. Ia spuneti, nu merita sa ii facem acasa? P.S. Acuma nu as vrea sa par Buni Sia, care de fiecare data cand ne aude ca iesim “la un suc” ne spune sa ne luam mai bine o sticla de 2 litri si sa stam acasa, dar un lucru e cert la orice e facut in casa: stii EXACT ce ai pus in mancare si pe langa ingredientele alese atent, mai pui si un strop de dragoste. No bun, gata cu sentimentalismele si calculele, sa trecem la treaba zic!

Ingrediente pentru 8-9 papanasi:
- 500g branza de vaci
- 2 oua daca sunt mici sau unul daca e mare
- o priza de sare
- ½ pliculet praf de copt
- faina cat incape (10 linguri maxim, in functie de cat ia branza)
- 2 pliculete zahar vanilat



Punem totul intr-un castron si amestecam bine, pana avem o compozitie omogena. Acuma la partea cu faina, nimic nu ma enerveaza mai mult la o reteta decat sa vad scris in dreptul fainii “cat cuprinde”, dar de data asta asa e, pentru ca punem faina in functie de cat de apatoasa este branza de vaci. Eu am pus fix 8 linguri de faina si am folosit o branza de vaci de la tara, care nu lasa deloc zer. Ideea e ca la final, compozitia nu trebuie sa se lege de mana, dar nu puneti prea multa faina, papanasii vor fi foarte tari. O data ce ati ajuns la compozitia perfecta, nu ramane decat sa -modelati bile de branza, de marimea unei mingi de golf si pentru fiecare bila mare, facem o biluta care va fi capacul ei. Apoi facem cate o gura in fiecare bila de branza, folosind coada unei linguri de lemn date prin faina. Apoi nu ne ramane decat sa prajim papanasii la foc mediu, in ulei incins, pana se rumenesc frumos pe ambele parti si sa ii scoatem pe hartie, pentru a absorbi excesul de ulei.



La final am pus pe fiecare papanas o lingura doua de smantana buna buna si cam tot pe atata dulceata. Acum, la capitolul dulceata, treaba se complica. Din punctul meu de vedere, cea mai potrivita dulceata pentru papanasi este cea de fructe de padure, afine, mure, zmeura, capsuni. Si in acest scop, eu am facut o dulceata ad-hoc, din fructe de padure congelate: am pus 1 kg fructe, 700g zahar, 2 linguri zeama de lamaie si miezul de la ¼ pastaie de vanilie si le-am pus in masina de paine, la programul pentru gem. Si a iesit o nebunie, mai buna decat orice dulceata din magazin.



No bun, astea fiind spuse (si am cam spus ceva in postarea asta) va las cu pozele de final, care sper sa faca cinste papanasilor mai mult decat cele din 2007.







36 comments:

  1. sunt un deliciu,papanasii sunt desertul preferat inca din copilarie.Chiar daca sunt departe de tara si nu am branza de vaci ca a noastra ii fac si eu,ii ador.
    Arata asa de bine ai tai ca m-as infige in monitor.

    ReplyDelete
  2. Buna Teo,
    Papanasii arata deliciosi din poze si sunt sigura ca si in realitate sunt la fel :D

    As avea o mica remarca cu privire la pretul mancarii preparate acasa: acesta cuprinde mai mult decat valoarea ingredientelor. As mai adauga timpul prepararii (care valoreaza diferit pt. fiecare), curentul, gazul, apa.

    ReplyDelete
  3. Cat de frumoase farfurii ai! :X
    De papanasi nu mai spun ca mi-ai facut o pofta... after work merg la kartoffel sa-mi iau, ca daca imi fac eu acasa ii mananc pe toti.:))

    ReplyDelete
  4. Draga Teo,pt noi,oamenii simpli,sunt la fel de frumoase si pozele de acum cativa ani,asa cum sunt ele,retetele conteaza.Si cum ca te cunoastem bine acum,vizitandu-te mereu pe blog,avem increderea pe care ti-am dat-o si in anul 2007,atunci cand erai la inceput.Felicitari pentru toata activitatea ta!

    ReplyDelete
  5. Papanasii tai arata super, desi nu cred ca o sa-i incerc prea curand (ideea de a praji in ulei ma sperie teribil).
    Acum, legat de evolutia pozelor de-a lungul anilor, recunosc ca mie personal imi plac mai mult cele de la inceput. Asa neprofesioniste cum erau, imi dadeau mai degraba impresia ca esti o gospodina, decat unu bucatar profesionist, iar asta ma facea sa ma regasesc in persoana ta si imi dadea incredere ca pot sa execut reteta. Cand ma uit la pozele astea aproape perfecte, imi dau senzatia ca in spatele lor sta un bucatar cu multa scoala, fapt ce ma intimideaza putin.

    ReplyDelete
  6. Buna Teo,
    Ai putea te rog mult sa imi dai adresa site-ului de unde ai comandat farfurille? Iti multumesc mult anticipat,
    Ioana

    ReplyDelete
  7. Arata extraordinar, sunt sigura ca au fost foarte gustosi papanasii, si pozele sunt foarte bine realizate, intr-adevar. Dar si cele din 2007 nu sunt deloc rele, iar pentru mine, care nu am mai facut papanasi, sunt asa, mai "umane", adica parca ma simt mai in largul meu cu ele :).

    ReplyDelete
  8. Ce bine ca ai postat reteta asta! in week-end fac 2 portii, sa ma satur. Cat despre papanasii din restaurant, am fost de curand la un restaurant destul de bunicel din BV si am primit pentru 12 lei, 2 papanasi tari, de vreo 3 zile facuti cred, pe care i-am lasat in farfurie...Tot mai bine faci ce vrei si ce-ti place, la tine in bucatatie :)

    ReplyDelete
  9. Buna, Teo! In primul rand, felicitari pentru blog, e foarte bine realizat, retetele sunt delicioase si usor de facut si stilul tau de a scrie face experienta gatitului mult mai usoara. Eu sunt noua intr-ale gatitului, deocamdata sunt "experta" in ciorba de pui, dar blogul tau imi da speranta ca voi progresa :)
    am facut zilele trecute papanasi, aceleasi ingrediente, aceeasi reteta, insa mi s-a parut cam dificil pentru ca aluatul mi se lipea de mana si a fost mai greu sa modelez papanasii...mi-a fost teama sa pun prea multa faina, pentru ca cine mi-a dat reteta mi-a zis ca trebuie sa fie moale. eu m-am complicat si in loc sa fac bilute am facut bastonasi pe care i-am unit la capete si estetic n-a fost prea reusit...in schimb la gust au iesit asa cum trebuie.
    Oricum, voiam sa te felicit si sa-ti multumesc pentru retete si sfaturi. Si eu cred ca dulceata de fructe de padure e perfecta pentru papanasi. Eu am folosit dulceata de visine. E bun si asa, dar parca nu e la fel.
    Acum vanez o reteta de prajitura mai simpluta sa-i fac fratelui meu, caci azi e ziua lui. Deja am pus ochii pe cateva, ramane sa ma mai gandesc.
    O zi buna iti doresc :)

    ReplyDelete
  10. Buni Bun :)..chiar azi am cumparat niste branzica de vaci si oscilam intre papansi si tiramsu..pana la urma am facut un mic tiramisu ca zic eu ca e mai putin caloric :)..acum tot la papanasi mi-a ramas gandul dar cu dulceata de cirese amare :x

    ReplyDelete
  11. Ce bine arata tu Teo, chiar vinerea trecuta am facut papanasi dupa reteta ta cea veche, au iesit f buni. Azi o sa fac dupa reteta aceasta.....Felicitari pentru retete, sunt super

    ReplyDelete
  12. Ceea ce faceti e o adevarata arta, imi incant simturile uitandu-ma la retetele postate aici

    ReplyDelete
  13. Va multumesc din suflet pentru toate comentariile am sa incerc sa raspund la tot ce s-a spus :)

    Referitor la poze, eu stiu ca aveti dreptate, cele din 2007, facute in bucatarioara paintilor mei sunt mult mai "homemade" si dau un aer de "asta pot sa fac si eu!". Dar cum tehnologia a evoluat, a trebuit sa tinem pasul cu ea si sa va oferim poze mult mai bune :) Dar ce trebuie sa stiti si ce e cel mai important: in spatele pozelor, fie ele fancy sau nu, se alfa tot Teo :) Si eu nu m-am schimbat deloc din 2007 si pana acum, gatesc cu acelasi drag si pasiune si postez pe blog cu aceeasi tragere de inima si dupa 5 ani :)

    Melcule Buacatar, ai dreptate, se pune si spalatul vaselor si timpul si gazul atunci cand gatiim acasa, dar si mersul la restaurant implica: transport pana acolo, timp consumat, bauturile comandate langa mare etc. Deci tot mai avantajos e sa gatim acasa (asta e parerea mea, sper sa nu te superi pe mine) si ce e mia important: acasa stim exact ce am pus in mancare.

    Bianca, uneori aluatul de papanasi iese mai lipicios pentru ca este branza de vaci mai "zemoasa" si asa cum ziceam in reteta, e bine sa o trecem prin tifon inainte, ca sa fim siguri ca nu trage prea mult faina si papanasii ies moi dar si usor de modelat. Cat despre prajituri rapide, la sectiunea prajituri de casa gasesti fff multe retete care sper sa te inspire.

    Daииa, stii cum e/ cateogata tre sa cedem poftei culinare, ca vorba aia, n-o cadea cerul de papanasi. Si eu fac asa de multe ori: imi refuz o placere culinara si apoi 2-3 zile numai la asta ma gandesc, pana in final cedez si ma gandesc ca mai bine mancam din prima si asta era :) Eu cred ca moderatia este cheia in toate: nicio mancare nu este "satana" daca e doar gustata si nu consumata in exces.

    Andreea, Leru, Just-me, Johanna, Andreea-Elena, Iulia, Rayana, va multumesc din suflet :)

    Anonim, farfuriile le-am luat de pe sunfood :)

    ReplyDelete
  14. Chiar in seara asta am incercat reteta, au iesit super!!!! Papanasii sunt preferatii mei iar aceasta reteta este perfecta! Te pup Teo, sa ne inspiri si sa ne incanti in continuare cu cat mai multe retete delicioase!

    ReplyDelete
  15. Mersi frumos pentru informatie. Desi vazusem ca ai mai raspuns la aceeasi intrebare, as fi apreciat mult daca ziceai ca site-ul e sunfood.ro si ca au magazin online. Am intrat pe sunfood.ro, am vazut ca vand conserve si nu am vazut magazinul online, am incercat pe sunfood.com, tot asa... Sa le folosesti sanatoasa! Ioana

    ReplyDelete
  16. Ioana, fara suparare acuma, dar am raspuns de 3 ori, la 2 postari diferite (aici si la tortellini) si NU e problema mea ca tu nu ai vazut pe sunfood.ro scria SHOP ONLINE. Eventual apreciai mai mult daca faceam comanda in numele tau? Imi pare foarte rau ca nu apreciati ca incerc sa raspund la comentarii (chiar daca se repeta intrebarile, raspund de fiecare data) si ma trageti la raspundere pentru lucruri de care nu sunt responsabila. Multumesc pentru intelegere.

    ReplyDelete
  17. P.S. tot tu ai intrebat si la tortellini, unde am raspuns de 2 ori chiar ca este sunfood.ro

    Probabil era mult mai bine daca spuneam elegant "le-am primit" si aia era, pentru ca daca incerc sa va ajut cu informatii, pentru voi nu e bine nicicum.

    ReplyDelete
  18. Da, tot eu am intrebat. De aceea m-am si semnat, nu vroiam sa crezi ca e un comentariu anonim. Si am intrebat din nou pentru ca am crezut ca s-a ratacit intrebarea mea, deoarece a trecut ceva timp, in care a fost activitate pe blog, si nu primisem raspuns. Nu e problema ta ca eu nu am vazut ca au magazin online si nu m-am gandit ca o firma care vinde conserve vinde si farfurii si nici nu e nevoie sa faci comanda in numele meu. Nu era nici o problema daca nu primeam raspuns sau ziceai ca le-ai primit, dar intrebarea mea cred ca a fost destul de clara, am cerut o adresa a site-ului cu pricina.

    ReplyDelete
  19. Bine...vad ca nu te lasi...destul de urat din partea ta, sa stii! intrebarea ta a fost destul de clara si eu am raspuns foarte clar. Discutia se incheie aici din punctul meu de vedere. Iti multumesc pentru tonul dragut pe care l-ai folosit :)

    ReplyDelete
  20. Cu sau fara farfurii reteta e fenomenala. Am facut totul exact, inclusiv dulceata! Dupa eleganta pozelor tale mi s-a parut putin ambitioasa insa totusi m-am incapatanat sa o incerc. De obicei nu comentez pe site -uri dar dupa o portie de asa bunatati farfuriile chiar nu mai conteaza. Felicitari pentru site.
    Semida.

    ReplyDelete
  21. :)am incercat ieri reteta. Papanasii au iesit deliciosi, cu dulceata de caise, am fost foarte laudata pentru ei. Anda

    ReplyDelete
  22. Mi-ai adus aminte de papanasi. Eu de la tine am invatat sa-i fac, inainte mancam doar din aceia fierti, de bebelusi :).
    Eu iti citesc blogul de la inceput, am facut multe retete, cu toate ca nu am comentat foarte des. E adevarat ca acum pozele sunt mult mai frumoase, insa cred ca pana la urma succesul blogului se datoreaza in mare parte retetelor care sunt foarte gustoase. Am mai incercat retete si de pe alte bloguri, atrasa de pozele frumoase, insa cand vreau sa merg la sigur, aleg ceva de la tine. Multa bafta in continuare!

    ReplyDelete
  23. eu i-am facut aseara si au fost foarte buni.am pus dulceata de visine si au fost nemaipomeniti.multumesc din suflet teo!

    ReplyDelete
  24. O bunatate ,multumesc:)Eu am avut telemea dulce ,a cerut doar 8 linguri de faina!!

    ReplyDelete
  25. Multumiri pentru reteta de papanasi !Am facut-o si eu si au iesit foarte pufosi.Si cu dulceata de mure,a fost o combinatie excelenta.
    Va mai asteptam !

    ReplyDelete
  26. Buna.mie imi place ca ai poze pt fiecare pas. Felicitari!

    ReplyDelete
  27. Buna Teo, eu abia astept sa incerc sa fac reteta de dulceata, sunt inabunita dupa fuctele de padure, am o mica nelamurire, ai pus fructele concelate in cuva de la masina? Multumesc anticipat

    ReplyDelete
  28. Sa va fie de bine tuturor celor care ati incercat reteta si v-a placut! Ma bucur fff tare!!

    Simona, masima mea de paine are un program special pentru gem, pui acolo fructele, zahar si ce mai scrie in reteta si face singura gemul :) Fructele congelate le-am lasat peste noapte in sita, sa se decongeleze si sa se scurga toata apa.

    ReplyDelete
  29. Multumesc din suflet Teo pentru raspuns, da da am si eu masina de paine si stiu ca are un program special pentru dulceata, numai ca nu l-am incercat, si tare as vrea...Am inteles o sa le las sa se dezghete. Te pup

    ReplyDelete
  30. Laura-viitoare matusicaMarch 20, 2012 at 8:22 AM

    In weekend asta fac:D. Vreau sa spun ca pana acum am incercat cam 4 retete de la tine si toate mi-au iesit;;). Sunt tare mandra de mine:). Chiar nu ma credeam in stare sa gatesc, mereu m-am vazut ca un antitalent la gatit.
    Desi in prima faza am vrut doar sa te laud:P, m-am mai gandit;;), siii...am si eu 4 mici intrebari...sper ca nu te deranjeaza...
    1. La masina mea de paine la programul dulceturi, zice ca trebuie sa pun si pectina. Ce este? si trebuie musai musai sa pun?!?. Nu pot sa folosesc reteta ta de dulceata?:d
    4:P. Mai faci torturi pentru bebe?!. In iunie(aproape de ziua mea;;) ) se va naste super nepotica mea si as vrea sa-i ofer un prim "tort" deosebit.

    ReplyDelete
  31. ar trebui sa mai "lucrezi" la cantitatea de faina....iar expresii gen "pui dupa ochi" pana se desprinde coca de pe mana" "cat cuprinde" nu garanteaza reusita retetei.in conditiile in care reteta se respecta.

    ReplyDelete
  32. draga Anonim, la o reteta ca asta nu se pot da cantitati exacte si iti explic si de ce: totul depinde de branza de vaci si crede-ma ca in Romania sunt sute de producatori, poate mii de branza de vaci si fiecare face altfel branza:" una e mia seaca, una mai apatoasa, una compacta, una bulgarasi etc. In functie de consistenta branzei se schimba automat cantitatea de faina. De multe ori folosesc acelasi timp de branza si cantitatea de faina difera. De asta nu se poate da o cantitate exacta. Crezi ca imi era greu sa cantaresc cata faina am pus? Dar mia rau induceam lumea in eroare decat sa garantez reusita retetei, crede-ma.

    ReplyDelete
  33. Draga Laura, sigur ca poti face dupa reteta mea si nici nu e musai sa o pui la masina, poti sa o pui direct in oala si o fierbi ca pe dulceata obisnuita si daca nu se leaga, in loc de pectina, pui o llingurita de amidon (gustin de la Dr. Oetker) desfacut in 4 linguri de apa.

    fac torturi de scutece, numai sa ma anunti din timp :)

    ReplyDelete
  34. buna, teo.abia asta seara am descoperit blog-ul tau.am ramas uimita de modul tau de a prezenta retetele si de modul in care le faci sa para accesibile tuturor.cu siguranta am sa incerc cateva.dupa atatia ani in strainatate, incep sa redescopar gusturile copilariei.bucataria italiana este fabuloasa si oricine a trait acolo, s-a indragostit de ea.la noi in familie se gateste in mod constant tot ce se poate din bucataria italiana, cu ingrediente trimise de acolo. tie iti fac complimente si pentru retetele itliene sunt foarte aproape de adevar,din ceea ce am citit.complimenti, carissima

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.