Monday, February 13, 2012

Paine cu lapte si miere

Paine cu lapte si miere
Am cautat o reteta de paine care sa fie pe gustul lui Luca: usor dulceaga si foarte moale. Lui ii place paine toast clasica sau extra soft si asta am incercat sa reproduc acasa si am ajuns la reteta aceasta. Intre timp am luat si masina de paine, dupa indelungi dezbateri si cercetari, ne-am oprit la o masina Philips cu 12 programe. Am facut deja cateva tipuri de paine folosind-o si suntem multumiti de ea. Ieri am facut chiar si gem de fructe de padure in masina de paine si a iesit foarte bun. O sa vi-l arat zilele astea, pentru ca l-am folosit la o reteta foarte draga mie (si voua, de altfel). Dar pana una alta, sa va spun reteta de paine cu lapte si miere.

Ingrediente pentru o paine:
- o lingurita drojdie uscata
- 350ml lapte caldut
- 2 lingurite miere
- 500g faina alba (eu am folosit faina tip 650)
- o lingurita sare
- 2 linguri (30g) unt topit si racit



Intr-un bol amestecam laptele caldut, zaharul, mierea si drojdia. Intr-un bol incapator punem faina cernuta impreuna cu sarea, facem o gropita in mijloc, unde turnam amestecul de lapte. Amestecam pana aluatul este omogen, adaugam apoi untul topit si framantam din nou, pana untul este incorporat. Lasam aluatul sa se odihneasca 10 minute.



Mutam aluatul pe planseta pe care am pudrat faina si il framantam energic 5 minute, apoi il punem din nou in bol si il lasam se se odihneasca 10 minute. Repetam operatiunea astfel incat sa framantam aluatul de 3 ori, lasandu-l sa se odihneasca 10 minute dupa fiecare framantare. Dupa ultima framantare facem o bula din aluat, il punem in bol, il acoperim cu un prosop de bucatarie curat si il lasam sa creasca intr-un loc caldut, 30 minute. Scoatem aluatul din bol, il taiem in 4 parti egale. Modelam 4 bile din aluat si le asezam intr-o tava de cozonac, unsa cu unt si tapetata cu faina. Acoperim tava si lasam aluatul sa dospeasca o ora sau pana isi dubleaza volumul. Incingem cuptorul la 200 °C, bagam painea in cuptor si coacem 15 minute, pana se rumeneste. O scoatem din cuptor, o ungem cu putin lapte, apoi scadem temperatura la 180 °C si coacem painea alte 20 minute.



Este o paine dulceaga, perfecta pentru mic dejun. Se feliaza foarte usor si se pastreaza proaspata 2-3 zile, nu devine lipicioasa si daca va raman resturi, puteti sa le folositi la reteta de budinca din paine, sunt perfecte pentru aceasta reteta. Cam atat pentru azi, sa incepeti o saptamana minunata si plina de vesti bune, asa cum astept si eu. Sa va fie de bine!





15 comments:

  1. Serus Teo!
    Incredibil...astazi ma uitam peste blogul tau, daca nu ai cumva o reteta de paine de casa.Cum nu am gasit ma gandeam sa iti trimit un mail sa te rog sa ma ajuti cu o reteta buna de paine de casa, dar...mi-ai luat-o inainte. :) O sa incerc reteta neaparat!
    Multumesc frumos Teo! Te pup

    ReplyDelete
  2. Teo, n-ai vreo reteta de cozonac la masina de facut paine?

    ReplyDelete
  3. Alina, gand la gand cu bucurie :) Mai este o reteta de paine graham cu muesli si seminte, poate vrei sa o incerci si pe asta: http://gospodini.blogspot.com/2012/01/paine-graham-cu-muesli-si-seminte.html

    ReplyDelete
  4. Ce frumoasa si rumena este ! Cred ca la gust aduce a cozonac, nu-i asa ? Am s-o incerc si eu ca-mi place :).
    pupici

    ReplyDelete
  5. ai kitchen aid...de ce ti-ai mai luat masina pt paine, daca coci in cuptor?

    oricum, painea arata ff bine si fara E-urile din comert...deci, se poate!

    mira

    ReplyDelete
  6. O painica numai buna ptr un pic dejun!

    ReplyDelete
  7. Super blog!, felicitari, o sa te urmaresc in continuare

    ReplyDelete
  8. Super reteta, foarte reusit ce faci aici, multa bafta in continuare

    ReplyDelete
  9. ...TEO e o incantare painica ta...PERMITE-MI SA TE IMBRATISEZ CU DRAG SI SA-TI MULTUMESC DIN TOATA INIMA PENTRU POSTARILE TALE...

    ReplyDelete
  10. Ce fruos ti-a iesit! Adica ai modelat 4 bile si le-ai pus in tava una langa alta? Nu e impletita?

    ReplyDelete
  11. Lia, sa stii ca nu e asa dulceaga pe cum pare :) Mierea da un gust f subtil, nu si dulceata. Sa o incerci, abia astept sa imi spui daca imi place :)

    ReplyDelete
  12. Mira, masina de paine e altceva fata de kitchen aid :) Painea asta am copt-o in cuptor pentru ca masina de paine o am de doar cateva zile :) masina de paine e foarte utila pentru mine cand sunt ff ocupata sau plec de acasa si doar pun ingredientele si painea e gata pe cand vin acasa. Eu o gasesc ff utila, face si gem, si aluat de pizza si de toate.

    Cat despre Kitchen Aid, eu nu imi inchipui viata fara el, dar asta nu inseamna ca spala si vase :)) Glumesc :)

    ReplyDelete
  13. Va multumesc din suflet pentru apecieri si va rog sa incercati reteta si sa imi spuneti cum va place :)

    Cat despre masina de paine, au am cumparat o masina Philips de pe Emag si e foarte ok, ne-am imprietenit imediat, e simplu de folosit fi foarte simpatica si harnicutza :)

    Ionela, da am pus cele 4 zile de aluat una langa alta si nu am impletit nimic :)

    ReplyDelete
  14. Si cum ai folosit masina de paine ? Chiar e asa de superba cum se spune ?

    ReplyDelete
  15. Catalin, masina s-a comportat fff bine, eu sunt foarte multimta de ea, aproape ca nu am fost scoasa din priza de cand am cumparat-o :)

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.