Monday, February 27, 2012
Placinta rapida cu pui
Agricola Bacau desfasoara acum o campanie foarte draguta si fiind vorba de gatit, a fost musai sa ma implic si eu. Despre ce este vorba? Trebuie sa facem o declaratie culinara, folosind produsul Agricola Bacau care se potriveste cel mai bine declaratiei noastre: ei bine, pentru ca pe langa a fi blogger culinar sunt in primul rand mamica si gatesc zi de zi pentru familionul meu, am ales puiul familist, caruia ii spune asa pentru ca are in pachet 4 pulpe de pui, asta ca sa nu mai fie batalie pe copanele cand se pune masa. Mai multe despre campanie dar si despre “creatorul de pofta” puteti citi aici: www.creatordepofta.ro sau pe facebook.
Si cu un pui familist de 2,5 kg in mana, m-am gandit la declaratia mea culinara, asa ca eu, Teodora, mai cunoscuta voua ca si “Teo aia de la Teo’s Kitchen”, declar asa: nu mi-e frica sa gatesc pentru intreaga familie pentru ca stiu ca din putin, pot face mult, cu un strop de imaginatie si pricepere. No, acum e acum, de declarat am declarat, sa vad si daca ma pot tine de cuvant. Si ca sa va arat ca nu arunc declaratii si cuvinte mari, m-am gandit asa: dintr-un pui mare, am sa fac 3 retete satioase, suficiente pentru intreaga familie, chiar si pentru bunici, daca ii invitati la masa.
Cum o sa procedam? Am luat puiul, l-am spalat bine de tot si l-am pus la fiert intr-o oala de 5 litri, in apa cu sare. L-am fiert cam o ora, pana a intrat bine furculita in pulpe si piept.
Apoi am scurs bine puiul, l-am tamponat cu servetele de hartie, am indepartat toata pielea si am taiat toata carnea cubulete.
Dintr-un pui de 2,5 kg am ramas cu aproximativ 1 kg de carne de pui fiarta, foarte gustoasa, numai buna de folosit la 3 retete: placinta rapida cu pui, tocanita de pui cu legume si clatite cu spanac si pui.
Azi va prezint prima reteta care va sustine declaratia mea culinara: placinta rapida cu pui. Pentru ca puiul e deja gatit, placinta se face in doar 10 minute, trebuie doar sa nu uitati sa scoateti de la decongelat aluatul frantuzesc (de foietaj)
Ingrediente pentru 6 portii:
- 400g aluat foietaj
- 2 cani pui fiert, taiat cubulete
- un dovlecel
- un ardei gras verde
- o jumatate ceapa alba
- 3 catei usturoi
- 2 linguri ulei de masline
- sare, piper dupa gust
Treaba merge foarte repede: tocam ceapa, nu foarte marunt, apoi cu un instrument special pentru coaja de lamaie, razuim dovlecelul pentru a obtine niste “spaghetti de dovlecel”. Daca nu aveti instrumentul cu pricina, dati dovlecelul pe razatoare sau il taiati cubulete. Tot cubulete taiem si ardeiul. Intr-o tigaie mare incingem uleiul de masline, sotam ceapa pana devine translucida, apoi adaugam ardeiul si le sotam 2 minute sau pana ardeiul e moale (cu cat il taiati mai fin, cu atat se soteaza mai repede), apoi punem dovlecelul, care se gateste foarte rapid si la final punem puiul (ca sa prinda aroma), usturoiul si condimentam dupa gust cu sare si piper. Le lasam la sotat 3-4 minute impreuna.
Intre timp, incingem cuptorul la 180°C si intindem aluatul frantuzesc (daca nu il cumparati gata intins) intr-o foaie de cca 0,5 cm grosime. Punem aluatul intr-o forma de tort sau o craticioara, astfel incat sa acopere peretii (tava mea a avut 15 cm diametru). Peste aluat punem umplutura de pui, ardei si dovlecel pe care am pregatit-o si inchidem aluatul, ca pe un plic. Inainte de a da la cuptor, punem cateva bucatale de unt peste placinta, astfel se va rumeni frumos. Coacem placinta cca 30 minute sau pana este frumos rumenita.
Placinta a fost un succes si toata lumea a mancat, chiar si ne-iubitorii de dovlecel. Puteti sa o serviti cu un strop de sos de rosii amestecat cu busuioc, asa cum am facut noi dar si alaturi de o salata. Este foarte buna si rece, deci e numa buna de pus in pachetel la birou. Sa va fie de bine si maine va arat inca o reteta din cele 3 preparate dintr-un singur pui!
Cred ca mergea si o supa din zeama in care l-ai fiert si atunci chiar ca aveai meniu complet. :)
ReplyDeletesi din zeama iesea si o supa ;)
ReplyDeleteBuna Teo,
ReplyDeleteEu si sotul meu suntem mari fani ai tai ....am facut multe retete si toate au fost delicioaseeeee. Acum ma tenteaza aceasta placinta dar vroiam sa te intreb cum as putea face aluatul in casa? multumesc frumos :*
Offffff, Diana si Lidia, mi-ati stricat surpriza :)) Maine, la reteta de tocanita e pui, urma sa va spun ca folosim din supa pentru tocanita dar putem face si o delicioasa supa de pui :) Asta e, maine va scriu oricum :p
ReplyDeleteTeo, nu stiu ce idei au avut alti bloggeri din campanie, dar eu consider ca tu ai reprezentat foarte bine ideea de gatit cu puiul familist si ai facut ceva chiar interesant pentru noi, mamele cu familie "numeroasa". Multumim de idee, abia astept si retetele de tocanita si clatite!
ReplyDeleteCristina, in ceea ce priveste aluatul, ai doua optiuni: ori un aluat de foietaj facut in casa, gasesti reteta aici: http://gospodini.blogspot.com/2011/09/aluat-frantuzesc-aluat-foietaj.html
ReplyDeletesau un aluat pentru tarte, pate brisee, care este mai crocant: http://gospodini.blogspot.com/2010/08/pate-brisee-aluat-pentru-tarte.html
eu am vazut puiul acesta absolut gigantic in magazin si ma gandeam ca nu il cumpar pentru ca nu vreau sa fac o singura mancare in cantitati industriale. Nu m-am gandit niciodata sa il fierb si sa folosesc carnea la alte retete si mai ales atat de variate! Super ideea! Multumesc! Eva
ReplyDeleteCe pofta mi-ai facut...Arata delicios!! Abia astept reteta pt clatite cu spanac si pui!!!
ReplyDeleteEi, n-am stricat surpriza ca doar supa face oricine. Mai fain e ce-ai facut tu din restul! Ca eu mai departe de pulpe la cuptor cu piure si niste Chinese din pieptul de pui + niste legume nu m-as fi gandit. :)
ReplyDeleteEu am incercat felurite retete de pe site-uri si bloguri,uneori mi-a iesit,alteori nu,dar de data asta daca voi incerca aceasta reteta sunt convinsa ca nu imi va iesi ca si tie,pentru ca ar fi prea frumos sa imi iasa...
ReplyDeletebuna Teo! iarta-ma ca sunt off topic , dar voiam sa iti cer ajutorul in legatura cu un proiect pentru scoala.suntem in echipa 5 fete, avem de prezentat o cafenea (imaginara), iar noi ne-am gandit sa servim colegii cu diferite preparate. Ce retete ne-ai putea recomanda? vrem ceva nu foarte dificil, nici prea scump, si care sa poata fi servit tuturor.noi ne-am gandit la ceva briose, biscuiti , fursecuri...ce zici? vrem ceva dulce pt ca se vor servi langa ceai, ciocolata calda, cafea. ai foarte multe variante pe aici dar nu prea stiu cum le putem asorta intre ele.... scuze pt comentariul lung :"> astept raspuns :*
ReplyDeleteBuna Teo,
ReplyDeleteArata foarte bine placinta!
De unde ai luat instrumentul de facut spaghetti de dovlecel?
@Andreea, razatoarea asta sau intstrumentul, cum sa ii zic, l-am luat de la Auchan, dar am vazut si la alte magazine, chiar si la cele de tip metalo-chimice
ReplyDeletepot sa folosesc ciuperci in loc de pui? k e post :D
ReplyDelete@Nini, pai ideea e sa algeti o tema, de exemplu ciocolata si atunci poti face niste chocolate chip cookies
ReplyDeleteasortate cu niste cupcakes cu ciocolata
daca vrei sa servesti ciocolata calda poti sa incerci reteta asta
iar astia sunt niste biscuiti care se potrivesc perfect cu bauturile calde, pentru ca sunt foarte tari si se inmoaie in bautura: http://gospodini.blogspot.com/2009/12/biscotti-cu-anason-si-portocala.html
sper ca ti-am fost de ajutor si mult spor la treaba iti doresc!
sigur ca se pot folosi ciuperci, insa va fi de post numai daca esti catolica, asta pentru ca aluatul de foietaj are unt :(
ReplyDelete:) chiar aseara am fost la Auchan (in Bucuresti) si am cautat, insa nu aveau. O sa mai caut. Merci!
ReplyDeleteMultumesc pt idee Teo. Ca de obicei faci o treaba minunata :)am incercat multe din retetele tale si atunci cand vreau sa incerc ceva nou sau nu am toate detaliile unei retete, imi spun, hai sa vad daca Teo a facut reteta asta :) Te consider o buna prietena pentru detaliile si sfaturile pe care le oferi dar si pentru felul tau optimist si zambitor de a fi care reiese din fiecare rand si fotografie pe care o postezi ! toate cele bune !
ReplyDeletePlacinta ta cu carne am adaptat-o ,carne de curcan in loc de pui si ardei copt si morcov ras marunt din supa in loc de dovlecel,jumatate de ou batut in compozitie si jumatate deasupra .
inca o data multumesc pentru idee!
Multumesc pentru aprecieri! Foarte mult ma bucur cand folositi retetele numai ca sursa de inspiratie si apoi va lasati imaginatia sa zburde si gatiti cu ceea ce va place sau ce aveti pe acasa. Eu va multumesc ca ma cititi, fara voi, toate retetele, randurile scrise aici sau fotografiile ar fi inutile :)
ReplyDeleteMultumesc pentru reteta. Am incercat-o aseara si a iesit delicioasa.
ReplyDelete