Friday, March 30, 2012
Churros Mexicanos
Chiar daca sunt un mare fan al bucatariei traditionale romanesti, din cand in cand (destul de des in ultimul timp), am simtit nevoia sa gatim ceva nou, sa incercam si alte bucatarii ale lumii, care de care mai spectaculoasa. Si sincera sa fiu, nici nu e foarte greu sa preparam bucate traditionale din alte bucatarii, pentru ca in toate magazinele gasiti un stand de produse internationale, de la kituri pentru sushi, sos de soia, sos de stridii, ulei de susan, salsa mexicana, guacamole, nachos, tortillas, condimente arabesti, hummus, tahini etc. Idei de retete din bucataria Mexicana, chinezeasca si arabeasca gasiti pe www.foodroulette.ro, unde va asteapta un slot mashine cu 3 ingrediente care se combina pentru a va oferi o idee pentru o reteta inedita. Iar pe pagina lor de facebook gasiti un concurs delicios: dati like paginii si apoi jucati food roulette, acumulati puncte si puteti castiga saptamanal o cina la un restaurant cu acelasi specific.
Noroc la ruleta si noi... sa trecem la reteta! Azi am ales sa gatesc o reteta specifica bucatariei mexicane, respectiv Churros, pe care probabil ii stiti de pe litoral, unde sunt la mare cautare si se vand ca si “mexicanos”. Despre churros e musai de stiut ca se mananca in toata America Latina, cu diverse variatiuni, de la sosul cu care se servesc si pana la marimea/grosimea lor, insa compozitia este cam aceeasi, una asemanatoare cu cea pentru eclere, cu diferenta ca aluatul se prajeste in ulei si nu se coace. Si ca sa fim si mai aproape de bucataria Mexicana, am sevit churros cu sos dulce de leche, un sos pe baza de lapte condensat indulcit, despre care v-am mai povestit eu si a carui reteta o gasiti aici.
Ingrediente pentru 8-10 portii churros:
- 600ml apa
- 500g faina
- 2 oua
- 4 lingurite zahar (jumatate din cantitate daca serviti churros cu sos iute, cum este salsa sau Tabasco)
- o lingurita sare (2 lingurite pentru churros mai sarati)
- o lingurita scortisoara macinata
- 500ml ulei pentru prajit
Intr-o oala incapatoare punem apa la fiert si imediat ce da in clocot, tragem oala de pe foc si punem faina amestecata cu zaharul, scortisoara si sarea. Amestecam bine bine (trebuie sa amestecati energic, pana sa incorporeaza toata faina) si apoi punem ouale pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Daca aluatul iese prea gros (se mai poate intampla in functie de faina folosita), mai puneti 2-3 linguri de apa fierbinte si amestecati din nou. Punem aluatul intr-un pos si il spritam direct in uleiul incins. Prajim churros pe ambele parti, pana se rumenesc si apoi ii scoatem, folosind o paleta, si ii punem pe o farfurie tapetata cu servetele, care absorb excesul de ulei.
Cum mai puteti servi churros? Pudrati pur si simplu cu zahar pudra vanilat, cu sos de ciocolata (pentru care tocati 200g ciocolata cu lapte sau amaruie, peste care turnati 100ml frisca lichida fierbinte) si bineinteles cu sos salsa, mai mult sau mai putin picant, in functie de cum va place. Oricare varianta este super-mega delicioasa, va promit eu! Sa va fie de bine!
Very nice! Chiar simplu si rapid.
ReplyDeleteautomat de unde sos salsa:D? :*:*:*:*
ReplyDeletearata mortal, imi fac si eu
ReplyDeleteDraga Teo, imi poti te rog recomanda un pos ok, dintr-o panza mai groasa, eventual sa fie si un picut mai mare. Eu am vreo 3 dar nici unul nu e cum trebuie, toate sunt luate din hypermarketuri. Mersi.
ReplyDeleteMultumim de aprecieri (eu si churros adica :p)
ReplyDeleteCoconut, eu am un pos luat din Metro, dar folosesc de fiecare data pungi de unica folosinta pentru pos, luate din metro sau kaufland, de la fackleman si ne intelegem f bine :)