Tuesday, February 21, 2012
Prajitura crocanta
Una dintre retetele culinare pe care mi le aduc aminte cu drag din copilarie, este cea de crantz, sau cel putin noi asa ii spuneam si era un desert foarte crocant, pe baza de zahar ars si nuci. Nu am vrut sa ne supunem insa dantura unui asemenea efort, asa ca am regandit reteta, astfel incat sa obtin la final o prajitura crocanta si care sa contina ciocolata si nuci si cocos.
Nu m-am putut decide: ciocolata alba sau neagra, asa ca le-am folosit pe amandoua! Cat despre fulgii de cocos, i-am adaugat pentru ca nu le-am putut rezista! Nu am mai vazut de mult timp in magazine fulgi de cocos mari si miroseau atat de bine ca a fost musai sa ii cumpar si sa ii pun in reteta. Pentru blat m-am inspirat din crusta de biscuiti pe care o folosesc pentru cheesecake iar pentru a tine toate ingredientele impreuna, am folosit laptele condensat, care stiam ca la cuptor se va transforma intr-un caramel delicios. A iesit o nebunie si v-o recomand cand aveti pofta nebuna de ceva dulce, dar recomand sa consumati cu moderatie, pentru ca nu e chiar cea mai light prajitura din lume!
Ingrediente – pentru masurarea ingredientelor am folosit acelasi bol (unul de 250ml pentru toate ingredientele, asa ca nu le-am cantarit, important e sa fie straturile egale)
- 150g unt topit
- o lingurita extract de vanilie
- un bol biscuiti pisati
- un bol ciocolata alba tocata
- un bol fulgi de ciocolata neagra
- un bol fulgi de cocos
- un bol nuci tocate
- o cutie lapte condensat indulcit (395g)
Am incins cuptorul la 180°C si am tapetat cu hartie de copt o tava de 20x20cm cu pereti detasabili. Pe fundul tavii am turnat untul topit, amestecat cu vanilia si l-am intins in toata tava. Am pus apoi biscuitii, apoi ciocolata alba, apoi fulgii de ciocolata neagra. E foarte important sa uniformizati fiecare strat si sa il apasati usor cu mana pentru a-l compacta.
Urmeaza apoi fulgii de cocos, nucile tocate si la final laptele condensat, pe care l-am turnat cu grija, astfel incat sa acopere bine toata tava si l-am uniformizat folosind o spatula. Apoi am dat tava la cuptot 18-20 minute, pana prajitura a facut o crusta frumoasa si s-a rumenit. Am lasat sa se raceasca foarte bine (la frigul de afara, o ora in balcon a fost mai mult decat sufcient).
Dupa ora in care m-am uitat de cel putin 3 ori pe geam pentru ca nu mai puteam de pofta, am taiat prajitura. Miroase exceptional, e foarte aromata si dureaza mai putin de 5 minute sa o asamblez, deci nu e de mirare ca a fost desertul nostru pentru weekend. Sa va fie de bine!
notat in caietelul de retete! de facut!
ReplyDeleteAm sa fac prajitura, arata delicios si facuta de tine, sigur e o nebunie. Am tot facut in ultimele saptamani retete de la tine cu care mi-am delectat si parintii. Mama a lua deja cateva retete de la tine si ea chiar e maestra in bucatarie dar tu esti exemplu de urmat pentru gospodinele de toate varstele.
ReplyDeletePupici
Ioana Barsan (de pe FB)
superba..tare as vrea sa o incerc si e, dar nu gasesc lapte condensat :(
ReplyDeleteil pot inlocui cu altceva?
pupici
corina
Super, super prajitura! chiar imi e pofta de asa ceva. Lsptele condensat se poate inlocui cu altceva? ca as face si eu reteta ta...
ReplyDeleteLapte condensat se gaseste in Piata Marasti. Este un magazin mic cu produse aduse din Germania. Si e destul de ieftin. Ultima data cand am cumparat a fost 4 lei cutia.Era trei sortimente cu procentaj diferit de grasime. Cu laptele cumparat de acolo am facut tortul Lecce(sau cum se scrie) si a iesit BESTIAL!Bafta
ReplyDeleteVa multumesc de comentarii si aprecieri :) Eu am luat lapte condensat de aici: http://www.delatte.ro/lapte_condensat/?page_id=16 si acum am un ditamai stocul, pentru tot felul de retete :)
ReplyDeleteSerus Teo,
ReplyDeleteAtata de tare mi-a trebuit sa fac praji asta asa ca am comandat si eu lapte condensat si evident ca 12..ca doar e la oferta :). O singura intrebare am: conserva trebuie fiarta inainte sau o pun pur si simplu peste toate si o bag la cuptor?
Mersi mult si te pup,
Roxana
Roxana, nu trebuie fiert laptele condensat, il torni pur si simplu din cutie peste restul ingredientelor. De fiert, se fierbe numai la dulce de leche, adica un fel de sos de caramel :)
ReplyDeletesi eu am cumparat lapte de pe www.delatte.ro E absolut delicios, cautam de mult prin Ro lapte condensat. Am comandat de 2 ori cate 24, iar a doua oara am avut norocul sa fie a 5-a lor comanda, asa ca am primit 48(+24 dinainte! Deja am donat 32 de cutii la familie si prieteni :) Si eu am sa fac azi prajitura crocanta. Seamana f mult cu prajitura magica luata de pe alt site si pe care am facut-o deja de 3 ori. E preferata casei... Corina
ReplyDeleteRevin cu un comentariu. Am facut prajitura crocanta, asa cum am scris. A iesit mult mai buna si mai bine legate ingredientele decat la prajitura magica. Toti cei care au mancat din ea au zis ca e varianta ideala. Felicitari pt blog, de multe ori il folosesc... Corina
ReplyDeleteCorina, ma bucur din suflet ca v-a placut! :)
ReplyDelete