Monday, February 06, 2012
Cheesecake cu mascarpone si ciocolata
M-am tot gandit eu ce ar completa cel mai bine o masa de dulciuri si numai un singur lucru mi-a venit in minte: CHEESECAKE! Da, am o mica obsesie, recunosc, dar imi place asa de mult si as manca la orice ora din zi (poate chiar si din noapte, in caz de... cadere de glicemie... sa ii zicem asa :)).
Asa ca am vrut un cheesecake super-extra ciocolatos, decandent de ciocolatos, dar care totusi sa nu fie... gretos. Asa ca am ales sa fac o baza din biscuiti oreo, pe care i-am macinat intregi si am pus mai putin unt topit, apoi pentru umplutura am folosit mascarpone, care este mai cremos decat branza obisnuita si am pus foarte putin zahar in compozitie, pentru ca am vrut sa acopar prajitura cu sos de caramel (dulce de leche am folosit eu, dar puteti folosi si sos caramel toping pentru inghetata) si peste caramel a urmat un pic de ganache de ciocolata si am decorat totul cu ciocolata alba topita. Daaaa, e multa ciocolata si e o adevarata bomba calorica, dar din cand in cand consider ca avem si noi dreptul sa ne rasfatam cu asa ceva :)
Ingrediente pentru crusta (tava de 15 cm diametru):
- 130g biscuiti oreo
- 30g unt topit
Dam biscuitii prin blender si ii macinam foarte fin. Punem peste untul topit fierbinte si amestecam pana avem o compozitie nisipoasa, care se leaga foarte bine cand o strangem intre degete.
Presam compozitia in tava tapetata pe fund si pe margini cu hartie de copt si o coacem 10 minute in cuptorul incins la 180 grade.
Intre timp pregatim umplutura pentru cheesecake, pentru care avem nevoie de:
- 500g mascarpone la temperature camerei
- 100g zahar
- 2 oua
- o lingura faina
- o lingurita esenta vanilie
- 3 linguri fulgi de ciocolata (picaturi de ciocolata de la Festina folosesc eu)
Amestecam mascarpone cu zaharul si vanilia 2 minute, cu mixerul la viteza medie sau pana avem o spuma omogena si zaharul e aproape topit. Punem apoi ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Din cand in cand, opriti mixerul si trageti crema de pe peretii vasului, astfel incat umplutura pentru cheesecake sa fie cat mai omogena. Urmeaza apoi sa punem faina, amestecam bine si la final incorporam fulgii de ciocolata.
Turnam amestecul de branza peste crusta de biscuiti.
Asezam forma de copt cu totul intr-o cratita mai mare in care turnam apa, astfel incat sa ajunga pana la mijlocul formei de copt. Dam la cuptorul incins la 160g cca 1 ora sau pana cheesecake-ul este asezat si are o usoara crusta. Este absolut normal ca mijlocul prajiturii sa ramana moale, gelatinos, nu va faceti griji, prajitura este coapta si pe masura ce se raceste se va intari de tot. In mod normal, lasam cheesecake-ul sa se raceasca la temperatura camerei si apoi il lasam la frigider peste noapte, insa la gerul de afara au fost suficiente 2-3 ore in balcon si s-a racit/intarit complet.
Peste cheesecake am pus 3 linguri de sos de caramel, pe care l-am intins cu o spatula, lasand sa curga si peste margini.
Apoi am decorat cu ganache de ciocolata si 30g ciocolata alba topita. Reteta de ganache de ciocolata o sa o postez maine, pentru ca am folosit acelasi ganache si pentru cupcakes-urile cu ciocolata. Daca faceti numai tortul, eu zic sa nu va mai complicati cu ganache si sa topiti pur si simplu 50-60g ciocolata amaruie pe care sa o puneti intr-o punga sau un sprit si sa le picuram peste tort. La final ce sa ma zic? Nu mai zic nimic, va las cu pozele si sper sa va placa suficient de mult incat sa incercati reteta.
Promit ca il incerc si eu in curand..:) Arata super bine, te urmaresc de muulllta vreme, e adevarat ca nu am scris niciodata, dar te-am laudat intre prietene si probabil cu ocazia asta ti-am adus cititoare noi.. Felicitari Teo..:)
ReplyDeleteAcuma am o intrebare, vreau sa fac un tortulet pt weekendul ce urmeaza, maine e ziua mea si profit de ocazie..:P
Intrebarea este: spune-mi unde gasesc in Cluj fulgi de cioco, stiu ca am citit undeva pe blogul tau despre asta, dar nu imi aduc aminte! Si eu stau tot in Cluj, m-am uitat prin Cora ca e mai aproape de mine, in Kaufland Manastur,..dar tot nu am gasit..! Imi zici tu de unde ii cumperi? Mersi si tine-o tot asa! Laura
Acum merg sa cumpar oreo si mascarpone:D:)) abia astept sa vad ce o sa-mi iasa!multumim pentru retetele delicoaseeee!pupicixx
ReplyDeleteArată delicios și pun pariu ca are un gust superb. Sau era invers ? Nvm.....ideea e că vreau să o încerc și eu. O să te anunț cum mi-a ieșit :)
ReplyDeleteArata tare, tare apetisant !
ReplyDeletepupici
sos de caramel cumparat sau home made??
ReplyDeletedc e facut de tine vreau reteta :) si evident reteta pt. ganache de cioco :D
Teo, imi pui in pericol cumpatarea ... :)
ReplyDeleteSpune-mi te rog de unde ai luat, sau cum ai preparat, dulce de leche ?
Multumesc!
arata super, dar as vrea sa stiu ce dimensiune are tava?
ReplyDeleteunde gasim mascarpone?????
ReplyDeleteLaura draga, cipsuri de cioco din astea gasesti intr-un singur loc in Cluj si anume in Real...altundeva nu am vazut din astea mici :) Iti doresc La Multi Ani si multa creativitate :)
ReplyDeleteCris, cu placere!! Te pup!
ReplyDeleteRazvan, indiferent de formulare e la fel de buna! tu ma crezi pe cuvant, nu? :p
ReplyDeleteLia, multumesc si te pup la randul meu :)
ReplyDelete@Blue, @Ciop dulce de leche e facut in casa, din lapte condensat (il gasiti pe www.delatte.ro) si aici e reteta: http://gospodini.blogspot.com/2009/07/dulce-de-leche.html
ReplyDeleteP.S. Ciop..care cred eu Ciop? :p as in loco Ciop? :p
Anonim 1, anonim 2...tava mea are 15cm diametru si mascarpone se gaseste in orice hypermarket, langa smantana normala. Eu l-am luat pe asta de la Lidl :)
ReplyDeleteDada, loco-gurmand-Ciop :)
ReplyDeleteNu poate fi decat o intamplare foarte fericita faptul ca astazi mi-a sosit in posta comanda de 12 cutii de lapte condensat de la delatte :)
Ma chinui ingrozitor sa ma tin departe de ispite pentru ca platesc un nutritionist sa ma aduca la forma necesara pentru un maraton in Aprilie. Ce-i drept, mai exista si exceptii la program, iar pentru ele ma inspir cu succes din portofoliul tau.
Multumesc!
Am testat ieri reteta, delicios de yam yam a iesit !!!
ReplyDeleteSalutare,
ReplyDeleteAm incercat si a iesit super:), insa as vrea sa te intreb Teo daca ai folosit aceasta "portie" descrisa in reteta sau dubla, pentru ca noua ne-a iesit mai putin inalt decat al tau:). Poate e si tava mai mare?
In orice caz, super reteta.
Mult succes in toate.
Buna Teo, eu as vrea sa fac, dar vreau sa o coc in forme mici de silicon. Crezi ca merge? Nu o sa se lipeasca de forme? Multumesc!
ReplyDeleteMaria, poti saa coci in forme mici, nu are nimic, daca sunt de calitate nu ar trebui sa se topeasca si nici sa lipeasca de forme. Poti chiar sa pui in loc de blat cate un biscutie oreo intreg in fiecare forma, daca iti incape. Spor la treaba!
ReplyDeleteOciv, eu am folosit fix ingredientele din reteta, dar atva mea are 15 cm diametru, de acee a iesit inalta, am si scris ca daca folositi tava mare sa dubleti reteta :( imi pare rau ca nu ai iesit inalta, dar sper ca gustul v-a placut!
ReplyDeletece nu am este o tava de 15cm, dar caut si imi cumpar si tot o fac :) plus ca o tava de 15cm este mica si finuta si draguta si merge si la alte dulcegarii. in ritmul asta sigur nu slabesc:(( mascarponele din lidl este mai ieftin (substantial) decat mascarponele din auchan/real/car4 ?intreb. Felicitari si multumesc pentru rabdarea cu care explici retetele!
ReplyDeleteLumi, eu de asta am luat tava asa mica, m-am gandit ca o sa o folosesc cand vreau un tort mic sau ceva dulce pentru putine persoane si sa stii ca o folosesc foarte des. Am luat-o de la Lidl la vremea ei si a fost vreo 17 lei daca imi aduc bine aminte. Mascarpone iau de la Lidl din mai multe motive: primul pentru ca este un mascarpone fff bun si cremos, de foarte buna calitate, doi pentru ca imi place la Lidl foarte mult,, mai ales produsele marca proprie si 3 pt ca e in drum spre gradinita :))
ReplyDeleteAre ceva daca pun ciocolata cu lapte taiat bucatele mici in loc de fulgii de cioco?:) sau mai bine nu pun nimic?
ReplyDeletept Chiop - tine te de ce ti-a dat nutritionistul ... am fost si eu anul trecut (la cel din Polus) si in saptamana cand faceam mai mult de o exceptie nu slabeam deloc ... :)
de ce se facu apa in cuptor??? asa trebuie sa devina??????
ReplyDeleteDori, poti pune si ciocolata taiata bucatele, dar mai mult ca sigur se va topi in cuptor (ceea ce nu dauneaza gustului, ci doar aspectului) :)
ReplyDeleteAnonim, nu am inteles ce s-a intamplat cu apa :-s
Am facut si eu reteta . Din pacate si eu am patit acelasi lucru... nu s-a copt ...poate din cauza cantitatii duble....nu stiu. Oricum imi place blogul tau si am facut multe retete care ne-au placut tuturor. Sa gatesti cu aceeasi placere in continuare!
ReplyDeleteBianca
Buna !
ReplyDeleteCum pot sa scot cheesecake-ul din forma de copt ( mai precis cum inlatur partea de jos a acestuia si hartia de copt), fara sa-l stric?
Multumesc
Buna, acum am dat de blog super si eu vreau sa incerc reteta am o intrebare insa, biscuiti se pun cu tot cu crema?
ReplyDeleteSalut :)
ReplyDeletepentru a scoate usor cheesecake-ul din forma, trebuie unsa tava cu unt pe fund si pereti si asezata hartia de copt pe fund (decupam un cerc exact cat tava) si pe margini (taiem o fasie de latimea tavii si care sa inconjoare tava perfect :)
Da da, biscuitii se pun cu tot cu crema :)
ReplyDelete