Wednesday, January 18, 2012

Focaccia cu masline si ierburi aromatice

Focaccia cu masline si ierburi aromaticeDin capitolul retete culinare clasice, vechi de cand e lumea dar vesnic “in trend”: focaccia. Nimic nu se compara cu painea facuta in casa si sincer, dupa ce am gasit un fir de par in painea pe care o cumparam noi in mod normal, am inceput sa ma gandesc serios sa fac paine in casa si sa renunt de tot la cea din comert.

In acest sens, intentionez sa imi iau o masina de paine (daca aveti deja un anumit model sau de la un anumit producator, va rog sa imi spuneti cum vi se pare aparatul in sine si cam cum iese painea).

Dar pana sa ajungem la masina de paine, am facut altceva: am inceput sa fac focaccia, painea de origine italiana, care e foarte aromata, se face foarte usor si nu e nevoie de niciun fel de mixer, robot de bucatarie sau masina de facut paine, pentru ca se framanta foarte usor cu mana. Din cantitatile de mai jos va iese o focaccia de 28 cm diametru si cam 5 cm grosime, care e suficienta (in cazul nostru, familie de 2 adulti+ copil) 2 zile. Reteta in sine e foarte simpla, dureaza putin intr-adevar pana creste coca, dar va asigur ca merita: este o paine facuta in casa, stii sigur ce contine, o condimentezi dupa bunul tau plac si e mereu proaspata si la indemana.

Ingrediente:
- 350g faina alba
- 200ml apa calduta
- un pliculet drojdie uscata
- 2 lingurite zahar
- o lingurita sare
- o lingura mare ulei de masline
- 150g masline fara samburi si feliate
- o lingurita oregano
- o lingurita busuioc
- o lingurita rozmarin

Pentru garnisit:
- ulei de masline
- sare, ierburi aromatice, felii de masline



Mai intai amestecam apa, drojdia, zaharul si sarea pana se dizolva drojdia, apoi lasam 10 minute intr-un loc caldut, pentru a se activa drojdia. Intr-un bol incapator cernem faina si ii facem o gropita in mijloc, unde urmeaza sa turnam amestecul de drojdie (maiaua). Turnam apoi si uleiul de masline si framantam cca 5 minute, sau pana avem un aluat omogen. Mutam apoi aluatul pe planseta tapetata usor cu faina (aluatul ar trebui sa nu se lipeasca deloc de degete sau de masa, deci faina e mai mult o masura preventiva) si il mai framantam alte 5 minute, pentru a avea un aluat elastic si care nu se lipeste deloc.



Mutam apoi aluatul intr-un bol curat, usor uns cu ulei de masline si il punem intr-un loc caldut, la dospit, cca o ora. Dupa o ora, sau cand aluatul isi dubleaza volumul, il apasam usor cu degetele pentru a scoate aerul, apoi il intindem pe planseta (cu sucitorul) si punem maslinele si ierburile aromatice (nu uitati sa pastrati cateva masline pentru garnisit).



Inchidem foaie de aluat (la felc a pizza calzone), astfel incat umplutura sa ramana la mijloc si il framtam bine de tot, pentru ca umplutura sa se distribuie uniform in tot aluatul. Il punem apoi intr-o tava de tort cu peretii detasabili (sau puteti folosi orice alta forma, nu neaparat rotunda sau puteti pur si simplu sa puneti aluatul pe o tava si sa ii dati voi o forma oarecare) si il nivelam frumos folosind o lingura. Lasam din nou aluatul la dospit, asezand tava intr-un loc caldut, acoperita cu un prosop curat sau cu folie alimentara transparenta, alte 20 minute.



Dupa cele 20 minute, facem cu degetul niste gauri in aluat, nu foarte dese insa pe toata suprafata aluatului. Il lasam sa creasca alte 20 minute, intre timp incingem cuptorul la 180 de grade. La sfarsitul timpului de dospire, turnam peste aluat ulei de masline, astfel incat sa intre bine in gaurelele pe care le-am facut in aluat. Presaram deasupra sare de mare si ierburi aromatice dar si cateva feliute de masline, cele pe care le-am pus deoparte. Dam apoi tava la cuptor 20-25 de minute sau pana creste frumos si are o crusta aurie frumoasa. Desfacem peretii tavii, scoatem focaccia si daca mai avem rabdare, o lasati sa se raceasca un pic, dupa care puteti sa treceti la actiune (infulecarea, cum ar veni).



Nu pot sa va descriu in cuvintele-mi stangace cum poate mirosi in casa in timp ce se coace focaccia asta. Si numai pentru miros merita sa faceti painea asta! Partea buna este ca sunt foarte multe variatiuni la reteta si puteti pune in loc de masline ceapa tocata marunt, usturoi, rosii cherry si cam orice fel de condimente va trec prin minte. O sa va arat rand pe rand si alte variante de focaccia pe care le-am facut si urmeaza sa le fac. Sper ca v-am lamurit cu tot ce am scris ca e o paine de casa care trebuie incercata si daca nu v-am lamurit, fac un ultim efort cu pozele de mai jos. Sa va fie de bine!





20 comments:

  1. Mmmm,yammy reteta!Eu mi am luat masina de paine pentru ca ma saturasem de painea din comert ultra-afanata,plina de E-uri si pe care nu puteai intinde nimic fara sa se rupa...si cu un copil mic in casa decizia a venit de la sine.Eu am o masina Alaska,e bunicica,iese o paine tare gustoasa,retete se gasesc pe internet si in carticica ei....singura chestie care nu mi place e ca nu creste niciodata painea cat toata tava si o paine de 900 gr mereu imi iese de 750 gr...Inca nu mi am dat seama ce gresesc ca ea iese perfecta la aspect si gust ....

    ReplyDelete
  2. Eu folosesc mașina de pâine de doi ani și sunt foarte mulțumită de gustul pe care-l are pâinea. Asta după ce am găsit o unghie într-o pâine din comerț :( Eu am un bifinett cu 12 programe și sunt foarte, foarte mulțumită de achiziție.

    ReplyDelete
  3. Teo si eu vroiam o masina de paine dar am renuntat in favoarea mixerului Kitchen aid pe care urmeaza sa il achizitionez si pe care stiu ca il detii. Din ce cauza nu framanti cu el? Am tot citit pe forumuri ca nu ar fi foarte stralucita painea copata in masina de paine, de aceea majoritatea o foloseste doar la framantat. Ma faci sa ma razgandesc? :)

    ReplyDelete
  4. Ce bine arata o sa incerc si eu! Eu am masina de paine de vreo 4 luni si de atunci nu am mai cumparat paine, am facut si aluat pentru pizza, aluat pentru cozonac si toate au iesit super! Eu am de la Philips, modelul HD9040 si sunt foarte multumita!

    ReplyDelete
  5. Va multumim, si eu si focaccia mea pentru apreciere :) Si multumesc si de sugestiile referitoare la masina de paine, am sa cantaresc bine toate optiunile inainte de a face o alegere, sper eu, inteleapta.

    Irina, eu nu imi pot inchipui viata fara kitchen Aid, e minunat, il folosesc la orice. Dar vreau masina de paine pentru ca are foarte multe programe, inclusiv de marmelada si gem si face totul de una singura. Zilele mele sunt din pacate foarte pline si am nevoie sa faca totul masina. Cand fac acum paine fac foarte rar tocmai pentru ca in afara de framantat sunt si alti pasi de preparare si procesul dureaza destul de mult. Eu zic ssa nu renunti la ideea cu kitchen aid, e MINUNAT!

    ReplyDelete
  6. buna Teo,

    eu sunt o mare fana a ta, intru cam in fiecare zi sa vad ce ai mai postat! Sotul meu si restul familionului si prietenii sunt foarte incantati de retetele le pe care le pun in practica. Mersic :)

    Eu am o masina de paine Moulinex cu 12 programe si de vreo 7 luni nu am mai luat paine. Cea pe care o fac in masina (are retete multe) e foarte buna, pufoasa, creste fain, face si aluat de pizza si ceva prajiturele/chec de care inca nu am incercat. Pizza imi ies doua tavi de aragaz intotdeauna, spre bucuria sotiorului :)
    Eu sunt foarte multumita, una din cele mai bune achizitii pe care le-am facut :)

    Te pup si multumesc pentru retetele yummy!

    ReplyDelete
  7. Dana, am auzit de la mai multa lume numai cuvinte de lauda despre masinile de paine Moulinex, cred ca pana la urma asta va fi si alegerea mea. iti multumesc si eu pentru comentariu si te pup :*

    ReplyDelete
  8. Iese fantastic!! Astept cu nerabdare si focaccia cu alte ingrediente! Felicitari!!!

    ReplyDelete
  9. Haha, v-am spus eu ca e minunata :)) Glumesc acum, dar chiar speram sa va placa la fel de mult cum ne-a placut noua :) O sa pun zilele astea si reteta cu ceapa si una cu rosii cherry, ca acum fac toate variantele posibile si imposibile! :)

    ReplyDelete
  10. Teo, eu am făcut marmeladă la mașina de pâine, iese cam puțină ca și cantitate, dar e fantastică la gust. Eu am mașina de aproape 3 ani și cel mai mult îți sugerez să ai grijă la tavă să nu se zgârie teflonul. Dacă se zgârie, începe să se prindă aluatul și scoți pâinea pe bucăți. La mașina mea iese pâinea de 1500 gr foarte mare, pufoasă, mirosind a unt :) Mai multe prietene și-au luat diferite modele de Moulinex și sunt mulțumite de achiziție.

    ReplyDelete
  11. Teo, am vrut sa iti spun ca am incercat reteta originala cu masline si apoi am improvizat una cu branza telemea in loc de masline si a iesit mi-nu-nat!!!
    Asta sa nu mai vorbesc de mirosul din casa pana s-a copt:)
    Multumesc de reteta :)

    ReplyDelete
  12. Lulu, mersi mult de info :) ieri mi-am cumparat si eu masina de paine, Philips si am facut prima paine, a iesit fff buna. Azi vreau sa ma incumat si la un gem de fructe de padure, sa vedem ce iese :)

    ReplyDelete
  13. Irina, ma bucur foarte tare ca iti place! Si mie mirosul imi place cel mai mult si am facut si eu diverse variante, de la busuios si pana la bucatele de bacon. iese la fel de buna de fiecare data :D

    ReplyDelete
  14. uffff, arata foaaarte bine!!! in 10 minute o bag la cuptor insa...bineinteles, m-am lovit iarasi de marea mea problema cu aluatul... trebuie lasat la dospit de o mie de ori... o zi intreaga ca sa faci o painica :))
    insa sunt sigura ca a meritat! numai cand o vad asa frumos crescuta am apa in gura :D

    ReplyDelete
  15. cum a fost focaccia? a merit efortul? :p

    ReplyDelete
  16. ne-am lins pe degete!!! :)) sigur o sa o mai fac (dupa ce terminam dieta, sa mai dam din sunci jos sa putem pune iar :))) )

    ReplyDelete
  17. Mmmm, ce bine arata!!!Cred ca e nemaipomenita langa niste rosii cherry si o branzica proaspata <3 Felicitari, Teo!

    ReplyDelete
  18. draga ,Teo,ai retete super,am incercat cateva din ele,au iesit foarte bune.focaccia am incercat cu mai multe umpluturi,si suntem incantati.felicitari pentru blog.

    ReplyDelete
  19. In 10 minute il scot din cuptor......abia astept.
    Eu am trisat putin cu dospitul si am profitat de cuptorul meu care are functie de dospire si am scapat cu jumatate din timpul dedicat dospirii :">...motivul.......vroiam sa fie gata mai repede :)

    ReplyDelete
  20. Minunat a fost.
    In 20 min am mancat-o cu sotul.
    Felicitari Teo :*

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.