In noaptea de Revelion am mancat pentru prima data chiftele in alt fel de sos decat cel de rosii, respectiv chiftele cu maioneza si ceapa. Dana, prietena Corinei a adus aperitivul acesta si ne-a placut, asa ca am luat reteta, am adaptat-o un pic gusturilor noastre si a rezultat o bunaciune: chiftele cu sos de maioneza si smantana, cu multa ceapa rosie, marinata in otet.
Toti musafirii le-au apreciat, desi toti au recunoscut ca nu s-ar fi gandit niciodata la combinatia de chiftele cu maioneza. M-am gandit insa sa nu pun maioneza goala, asa ca am facut un sos asemanator cu cel pentru oua umplute: o cana de maioneza amestecata cu o cana de smantana si un strop de iaurt si am condimentat cu sare si piper. Da hai mai bine sa las vorba si sa va spun “care-i treaba cu chifteaua”.
Ingrediente pentru chiftele:
- 1 kg carne tocata amestec de porc si vita
- o ceapa mare (alba sau rosie) taiata marunt
- un ou
- o cana de pesmet
- ½ pliculet condimente pentru chiftele (am sa va pun zilele astea amestecul de condimente homemade pe care il folosesc eu)
Am framantat toate ingredientele bine bine si am modelat chiftelutele, pe care le-am asezat in tava, pe hartie de copt. De mai bine de 2 ani eu nu mai prajesc chiftelele, le coc, pentru ca se fac mai repede si sunt mult mai sanatoase. Am dat tava la cuptorul incins la 180°, 30-35 minute. Pe la jumatatea timpului de coacere scot tava si agit bine chiftelele, sa se rumeneasca uniform. Inca ceva: puteti pune chiftelele in tava oricat de dese, pentru ca oricum scad putin la copt. Am stiut ca sunt gata pe testate, pentru ca nu exista un tip standard de coacere, el depinde foarte mult de carnea folosita, de tipul cuptorului etc. o data gata chiftelele le-am lasat sa se raceasca si am inceput pregatirea sosului.
Am facut o maioneza de casa, dintr-un galbenus fiert, unul crud, o lingurita de mustar clasic, 2 lingurite zeama de lamiae si vreo 250ml de ulei. Maioneza rezultata am amestecat-o cu o cana de smantana si un borcanel de 150ml de iaurt gras, apoi am condimentat cu sare si piper dupa gust si am mai pus inca un strop de zeama de lamaie si o lingurita de mustar. Acum sa va spun despre ceapa: am folosit 4 cepe rosii mari, de apa, pe care le-am curatat, le-am taiat pe jumatate pe fiecare si le-am tinut peste noapte intr-un amestec de apa si otet, 1:1.
A doua zi le-am scos de la marinat si le-am taiat pestisori.
Apoi, intr-un bol mare, le-am amestecat pe toate: chiftelele, ceapa si sosul.
Daca stau foarte bine de pe o zi pe alta nu as putea sa va spun, pentru ca au trecut foarte bine si la sfarsitul serii nu mi-a ramas decat sa spal bolul. Daca nu va place gustul de otet sau aveti probleme cu stomacul si aciditatea, puteti sa folositi ceapa de apa, care nu pisca si sa o tineti peste noapte numai in apa, fara otet. Insa otetul da cepei o aroma deosebita, zic eu. Sa va fie de bine :)
La noi in Moldova e un aperitiv banal, mai toate gospodinele pe care le stiu eu il fac, unele adauga si ciuperci, altele nu. Ceapa se mai poate opari scurt in apa cu otet daca nu e timp de lasat la marinat peste noapte, eu asa o fac in salata de pui cu maioneza.
ReplyDeleteHe he, pai eu mananc de cand ma stiu, mama le zice Chiftelute Marinate. Nu face chiar asa reteta, dar o sa ii dau niste indicatii clare pentru data viitoare!
ReplyDeleteDa, Laura, am inteles ca in unele parti ale tarii sunt mai cunoscute insa nu si la noi, pentru mine a fost o premiera si la fel si pentru invitatii nostri.
ReplyDelete@CascoMan la noi chiftele marinate sunt cele cu sos de rosii..asta ca sa vezi cum difera deuminire de la o zona la alta, de la o gospodina la alta. Cum face mama ta reteta?
ReplyDeleteSi eu sunt din Ardeal si n-am mai auzit de reteta asta pana acum, dar asa bine arata... noi marinate le numim pe alea in sos de rosii.
ReplyDeleteMama a primit reteta asta de la o matusa din moldova, doar ca in loc sa puna ceapa la marinat o fierbe cu apa si otet.Este o salata deosebit de gustoasa.Salata sta foarte bine si cateva zile, nu se schimba deloc gustul.
ReplyDeletebuna teo
ReplyDeleteideea ta cu chiftelele coapte in cuptor e super,mie nici prin cap nu mia trecut...de acum asa o sa fac
blogul tau e super si iti multumesc pt toate retetele postate
bafta multa si keep it up :))
Mama lasa ceapa la marinat o noapte intreaga, varianta cu oparitul nu iese la fel de buna. De preferat sa fie ceapa rosie, are un gust mai placut cu maioneza (sau cel putin asta e parerea mea). Piftelutele le face a doua zi dimineata si le adauga dupa ce a amestecat deja maioneza cu ceapa. Toata compozitia asta trebuie sa stea macar o jumatate de zi pana a fi mancata, ca sa se patrunda cat de cat gustul si in piftelute. E ok si atunci proaspata dar satisfactia e garantata a doua zi!
ReplyDeletewow,foarte interesant si demn de retinut!
ReplyDeleteMultumiri si felicitari !
Emilia Stanescu
cum faci maioneza cu galbenusul fiert?
ReplyDeleteDori, am scris si in reteta ingredientele pentru maioneza. Galbenusul fiert are rolul de a preveni taierea maionezei. Se mixeaza impreuna cu galbenusul crud, apoi sepune mustarul si apoi uleiul si condimentele. Uleiul se toarna in fir subtire si se amesteca in continuu si in acelasi sens, ca sa nu se taie maioneza.
ReplyDeleteam facut si eu azi si miau iesit delicioase....chiar nu ma gandeam la asa ceva...
ReplyDeleteE super reteta chiar acuma am incercato si e foarte delicioasa.
ReplyDelete10/10 pentru reteta din partea mea si sa o ti tot asa de azi inainte o sa incerc retete de pe blogul acesta , simple si delicioase :D