Am ales biscuitii spritati pentru ca i-am facut din timp, cat timp dormea Luca si pana la Craciun vor fi fragezi si mai buni decat proaspeti facuti.
Ingrediente:
- un pachet de unt la temperatura camerei
- 250 gr de untura
- 2 oua mari intregi
- 1 kg de fain
- 1 praf de cop
- zahar vanilat
- 2 linguri bune de coaja de lamaie
- sare
- 350 gr de zahar

Frecam ouale impreuna cu zaharul pana cand se obtine o pasta groasa, punem apoi si untura si untul pana omogenizam, apoi incorporam faina, praful de copt, vanilia si coaja de lamaie. Obtinem un aluat destul de moale si elastic. Facem o bila din aluat si il dam 10-15 minute la rece. Intre timp pregatim spritul sau atasam dispozitivul special la masina de tocat. Eu am ales varianta a doua.

Modelam biscuitii in forma pe care o dorim, ii punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt si ii coacem circa 20 de minute in cuptorul incins la foc mediu. Timpul variaza in functie de cuptor, insa este foarte usor sa va dati seama dupa culoare atunci cand biscuitii sunt gata.

Biscuitii se orneaza sau se consuma ca atare in functie de gusturi si preferinte. Eu a trebuit sa ma conformez preferintelor din casa, respectiv muuulta ciocolata, multe nuci si migdale macinate. Sa nu va faceti griji ca biscuitii se strica pana la Craciun, dimpotriva, cu cat stau mai mult, cu atat sunt mai buni, iar untura din compozitie ii face foarte fragezi si numai bun de lasat pe pervaz alaturi de un pahar cu lapte... poate poate il imbunati pe Mosu’ sa va aduca ceva :)




Daca v-a placut reteta de biscuiti spritati, nu uitati sa o votati folosind stelutele de mai jos si bineinteles sa va abonati la feed pentru a primi e-mail de fiecare data cand postez retete culinare pe blog.
Deliciosi! Si mama mea imi facea cand eram mica. A-si incerca si eu dar nu am ingredientul super necesar... untura! Felicitari pentru toate retetele tale.
ReplyDeleteTeo, de unde ai luat untura? Ca eu prin magazine n-am vazut (ori n-am stiut unde sa ma uit) si n-am pe nimeni care sa imi trimita de la tara.
ReplyDeleteMultumesc!
:))
ReplyDeletece simpatica esti, la cat de bine arata, ai impresia ca o sa mai ajunga sa ii manance cineva chiar de Craciun? eu zic ca o sa fie gata inainte.
am luat si noi 2 pungi de bomboane de brad, si nu aratau nici pe departe asa de bine ca si biscuitii tai si deja sunt gata :)))
va pup
arata superb Teo. ca tot ce faci tu altfel.
ReplyDeleteDat fiind faptul ca o sa petrecem Craciunul doar in familia restransa(eu, sotul si fetita)nu ma inghesui sa asa multe feluri.Prietenii de aici sunt plecati in tara de sarbatori asa ca nu o sa avem nici macar musafiri. Dar o sa retin reteta de biscuiti pentru a avea ceva de rontait cu alta ocazie.
Te pup.
spor a pregatri.
Liana M.
Untura o facem in casa, respectiv cumparam slanina proaspata pentru topit de la macelarie, facem jumari si dupa prajitul jumarilor ramane untura. Revin mai tarziu cu reteta de jumari si implicit cu cea de untura :))
ReplyDeleteMultumesc mult de aprecieri!!! Roxana, am luat si eu ieri 2 pungi de bomboane de brad... is curioasa cat rezista :D
Liana draga, sa stii ca noi facem cate o tura de biscuiti, ii portionam si ii punem in cutii si tot mancam din ei in fiecare dimineata... chiar si cate 2 luni :D Asa ca poti de Craciun si sa ii mancati de Pasti :D
salut teo si felicitari pt luca
ReplyDeletemi ai adus aminte de copilarie cu reteta asta.o facea si mama dupa reteta silviei jurcovan.stiu ca i iesea un aluat sub forma de fulgi care se amesteca in masina cand ieseau biscuitii....foarte buni.
din pacate eu nu am ustensilele aici da am sa i zic mamei sa mi faca o tura...a ,tot forma asta o prefera si mama,asta care ai ales-o tu,facea doar coronite.pupici mai ales lui luca e foarte dulce.
si cu untul ce facem? e untura sau unt? sau ambele? eu chiar as vrea sa-i fac. arata foarte bine si am tot ce-mi trebuie
ReplyDeletetrebuie si unt si untura... am modificat in reteta ca uitasem sa zic ce se face cu el.
ReplyDeletecoaja de lamaie cum e facuta , ca m-am uitat mai atent la poze si nu pare a fi data prin rzatoare pur si simplu :P , ai putea sa specifici ? ca am observat ca ai folosit si in alte retete , mc mlut si sarbatori fericite :D sa stii ca am asteptat cu nerbadare reteta de la untura si nu ma asteptam sa postezi asa de repde mult spor in continuare si felicitari pt tot ce faci .
ReplyDeleteCum fac eu coaja de lamaie...hmmm. cred ca am mai scris pe undeva pe aici...iau 3-4 lamai mari, cu coaja ff groasa, pe care le dau prin razatoarea mica. Apoi, intr-un borcan curatl, alternez o lingura de coaja de lamaie cu una de zahar, pana se termina coaja de lamaie. Apoi dau borcanul la frigider si folosesc de acolo ori de cate ori am nevoie :)
ReplyDeleteTeo, draga mea, asa biscuiti facea bunica atunci cand eram mica :D De-atunci sincer n-am mai vazut dispozitiv de-asta de pus la masina de tocat si nici n-am mai mancat biscuiti spritzati, da tare buni erau :)
ReplyDeleteAndra, asa e cum zici, biscuitii astia sunt reprezentativi pentru bunici :X
ReplyDeletefoarte buni biscuitii . au placut la toata lumea.
ReplyDeleteteo esti superrrrrrrrrrrr
ReplyDeleteimi plac retetele tale
felicitari pt blog!
ReplyDeleteai retete super si usoare
cat timp are bebele tau?ceva retete de papa pt bebe nu ai?
felicitari!!!!!!!!!!!!in fiecare zi fac cate ceva din retetele tale
ReplyDeleteam inteles ca ai si un bebe
ceva rete nu ai pt bebe?
sunt super buni! yami yami, mi-a facut mamica de ziua mea, si atata am mancat ca a trebuit sa mai faca o tura :))
ReplyDeleteZiua buna Teo si tuturor !
ReplyDeleteCu toata rusinea te rog frumos sa ma inevti ( sa ne inveti...) sa fac (facem ) sosul de ciocolata in care ai inmuiat biscuitii ...arata ( biscuitii astia ) intr-un "hal" de ma apuca toti piticii ...imi ploua in gura de pofta ...tu nu ai chiar pic de "respect" ... pentru lupta mea impotriva kilogramelor ( mele! ) ??? Altfel vorbind ....as incadra TOOOATE ! retetele pe care generos le imparti cu noi in categoria "droguri de mare risc " , pentru ca ,,,,creeaza DEPENDENTA DE BUNATATI ( am scris cu Caps Lock ,,, pentru ca stiu ca asta te irita si aleg felul asta de a ma "razbuna" pe tine pentru kilogramele pe care le pun pe mine din cauza deliciilor ( daca nu mi-as dori sa insemn "o doamna" as scrie "orgiilor culinare" ...rad acum ! ) - care se intampla aici , in casa virtuala a bunatatilor . Gata - ti-am rapit mult timp ... Salutari nestiute din partea copiilor mei ( pe care-i rasfat cu multe din bunatile culese de la tine ) si ... multumesc - simplu si firesc - pentru tot . Iar pentru Luca : sa creasca mare si sanatos , sa va impodobeasca zilele si sa va aduca bucurii !
MONIK, MULTUMESC DIN SUFLET PENTRU TOT TOT TOT CE AI SCRIS!
ReplyDeleteo sa incerc si eu ca prea va lauda retetele si atunci o sa va scriu cum au iesit si o sa dau reteta la toata spania si eu
ReplyDeleteteo, cam cate tavi ies?
ReplyDeletebuna teo am si eu o intrebare in caz ca nu ai untura poti folosi unt de casa ???????
ReplyDeleteHello. Am mai scris doua comentarii, dar nu au fost publicate. Nu inteleg de ce... Se apropie sarbatorile si daca nu postezi reteta de glazura de cioco aferenta retti de mai sus, eu ce ma fac? Te rog nu ignora acest mesaj. Te rog mult...
ReplyDeletedeci ne lasi balta. ti-am scris pe cateva retete, dar la niciuna nu ai raspuns... i am disappointed.
ReplyDeletedaca nu aveti untura cred ca puteti folosi si unt de casa, nu stiu daca rezultatul va fi acelasi, practic untura este secretul biscuitilor spritati.
ReplyDeleteamanda, imi cer scuze ca nu am raspuns in timp util, chiar nu am vrut sa te ignor. daca ai citit pe blog sau facebook, eu m-am mutat de curand la casa noua, abia de cateva zile am terminat cu santierul, iar blogul a cam ramas in urma.
cu alte cuvinte nu va las balta, dar pe langa viata mea in online, mai am si altele de facut pe langa si chiar nu pot sa raspund fiecarui comentariu in parte.
acum ca sa-ti raspund, nu e nici un secret, nicio reteta secret pt glazura de ciocolata. eu am luat ciocolata de menaj pe care am topit-o in bain-marie. atata tot! am crezut ca se subintelege din reteta.
nu poti inlocui untura cu altceva??? Eu nu gasesc untura neam, abia gasesc carne de porc si aia slaba!!!!
ReplyDeleteastea le fac si eu am sa postez pe blogul meu poze,si mie imi plac impreuna cu saleurile(alea sarate) le rontaim,mereu,chiar ma gandeam ce sa fac cu untura ,ca am multa mersi, ca mi-ai amintit,te pup
ReplyDeletesunt deja la a cincea incercare si de fiecare data mi-au iesit deliciosi. merci mult pentru reteta... nu stiu sigur daca e aceasi reteta, dar cu siguranta au gusutul biscuitilor facuti de bunica. Felicitari pentru blog!
ReplyDeletefoarte buni!!!!! dar mie mi au iesit cam tari(cred k din cauza lipsei de untura)am pus numai unt! te pup si ma bucur mult k am gasit reteta asta pe care o facea si mama mea!
ReplyDeletebuna as vrea o crema usoara si rapida
ReplyDeletefoarte buna reteta teo!am facut si prajitura desteapta si multe alte retete.multumim k ne inveti pas cu pas retete minunate si gustoase.pupici tie si la pitic!!!!!sarbatori fericite!!!
ReplyDeletebuna Teo! am o fetita dragalasa de 10 luni si vreau sa ii fac biscuiti acasa. imi sugerezi te rog o reteta? nu as vrea sa ii dau biscuiti cu untura acum desi voi face sigur pt mine si tati :)
ReplyDeleteMultumesc mult!
Luca manca foarte bine biscuiti cu seminte de canepa, insa era putin mai mare decat fetita ta, avea un an jumate.
ReplyDeletemai poti incerca si reteta de biscuiti cu afine rosii
sunt mai multe retete, cauta pe blog pt ca doar tu stii mai bine ce-i dai sa manance copilului tau.