Wednesday, May 23, 2012

Muffins cu banane coapte la steamer

Muffins cu banane coapte la steamer
Stiti ca eu folosesc steamerul de cativa ani buni, nu doar pentru mancarea lui Luca, ci in general pentru retete culinare cu legume, peste sau orice alt preparat pe care il dorim mai light. Cand ne-am mutat la casa noastra insa, steamerul a ramas in urma si tot am amanat cumpararea altuia, insa nu am putut rezista in fata oalei de tip steamer pe care am gasit-o pe KitchenShop. Este de fapt un set multietajat, format dintr-o oala mare (pe care o putem foarte bine folosi si individual, fiind ideala pentru ciorbe pentru ca se incalzeste uniform si retine caldura, este foarte rezistenta si se spala foarte usor) si 2 cratite care se aseaza peste oala, au baza gaurita si permit astfel gatitul la aburi.



Despre avantajele gatitului la aburi sunt sigura ca stiti deja foarte multe, fiind unul dintre cele mai sanatoase modalitati de a pregati masa, in contrast cu stilul romanesc de a fierbe legumele pana nu mai ramane nimic din ele. Legumele fierte la steamer isi pastreaza nu doar tinuta si culoarea, ci si proprietatile nutritive si vitaminele. Acelasi lucru este valabil si pentru carne, insa nu despre asta vreau sa va povestesc eu azi, ci despre dulciurile gatite la steamer.



Sa nu aveti impresia ca am descoperit gaura din covrig… coptul la abur se foloseste inca din cele mai vechi timpuri si multe carti de bucatarie vechi ne spun sa punem o oala cu apa sub tava de copt pentru ca astfel painea, tortul, checurile se coc uniform atat la interior cat si la exterior. Asta pentru ca si mie mi s-a intamplat de multe ori sa coc muffins si sa aiba crusta foarte rumenita dar in interior sa nu fie coapte. O alta problema pe care o mai rezolva coptul la steamer este si “explozia” muffins-urilor, care au ele asa un prost obicei de a sa crapa in stil vulcan cand ti-e lumea mai draga. Asa ca, poate invatam azi impreuna ceva nou: muffins cu banane coapte in steamer!

Ingrediente pentru 12 muffins de dimensiuni normale:
- 2 oua mari
- 100g zahar
- 2 banane bine coapte
- 150g faina
- 1/8 lingurita praf de copt
- 75 ml ulei de floarea soarelui
- miezul de la ¼ pastaie de vanilie

Intr-un bol mare spargem ouale si le amestecam cu zaharul, la viteza mare, 5 minute sau pana avem o spuma densa. Adaugam uleiul, amestecam, apoi miezul de la batonul de vanilie si bananele pisate cu furculita. Amestecam bine de tot si la final punem si faina cernuta impreuna cu praful de copt.



Pregatim steamerul: umplem oala mare pana la jumatate cu apa si o punem la foc mare. Cand apa incepe sa fiarba, asezam deasupra cratita cu gaurele, in care am pus formele pentru muffins (ma rog, mini-tarte in cazul meu) apoi punem capacul. Muffins trebuie coapte la foc mare, timp de 15 minute sau pana trec testul scobitorii.



Si sa stiti ca la fel de bine s-au copt si cele in forma de tarta si cele in forma de muffins!



Nu va asteptati la cruste rumenite, nu e cazul de asa ceva, dar asteptati-va la unele dintre cele mai suculente si aromate muffins pe care le-ati mancat... si cele mai uniform coapte! Amanda, cea care a fost sursa mea de insipratie pentru aceasta reteta, spune ca muffins coapte la steamer stau foarte bine la frigider si se incalzesc in doar cateva secunde, in acelasi steamer. Asta nu as putea sa confirm, ca nu a ramas nimic de bagat in frigider, dar sunt sigura ca asa e, se pastreaza foarte bine! Tot ce pot sa va spun e ca de acum am sa coc multe alte chestii (vreau musai sa incerc si un blat de tort) la aburi si sunt fericita de alegerea facuta, pentru ca setul multietajat s-a comportat minunat! Sa va fie de cel mai bine :)









4 comments:

  1. se poate folosi si aparatul electric de aburi pentru reteta asta?

    ReplyDelete
  2. vreau sa fiu degustatoare ! am zis !

    ReplyDelete
  3. Foarte interesant si avantajos setul tau de oale! Cred ca se micsoreaza si timpul de preparare, asa-i?

    ReplyDelete
  4. O reteta foarte apetisanta ,trebuie neaparat incercata!

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.