Monday, October 11, 2010

Tort Death by Chocolate

Nu stiu daca este vreo reteta clasica de Tort "Death by Chocolate", asa ca eu am combinat mai multe retete pena am ajuns la ceea ce seamana cu tortul de ciocolata pe care l-am mancat in Qvo Vadis, o cafenea simpatica din Cluj. Ideea e sa fie un tort decadent, cu multa cacao si ciocolata. Pentru un plus de aroma si mai multa ciocolata, puteti sa taiati cate o felie de tort, sa o asezati pe farfurioara si sa o dati la microunde cateva secunde, astfel incat glazura de ciocolata sa se topeasca.

Ingrediente pentru blat:
- 170 gr unt
- 100 gr cacao
- 100 gr faina
- o lingura praf de copt
- ¼ lingurita sare
- 3 oua
- o lingura vanilie
- 125 ml smantana



Intr-un vas amestecam cacaua, faina, praful de copt si sarea. Separat, spumam untul impreuna cu zaharul, apoi adaugam ouale, pe rand, amestecand bine dupa fiecare. La final adaugam vanilia.



In compozitia de ingrediente lichide, adaugam faina si smantana alternativ, incapand si terminand cu faina. Turnam compozitia intr-o forma de tort si o coacem timp de 45-50 de minute, la 180 de grade, pana trece testul scobitorii.



Pentru crema:
- 200 gr ciocolata cu lapte
- 200 gr unt la temperatura camerei
- 1 galbenus
- 1 lingurita esenta de migdale
- 150 gr zahar pudra vanilat



Topim ciocolata in bain marie si o lasam sa se raceasca la temperatura camerei. Mixam untul pana devine cremos, apoi adaugam galbenusul, amestecam din nou pana la omogenizare. Punem si zaharul vanilat si esenta de migdale; amestecam.



La final, punem si ciocolata topita si mai mixam vreo 2-3 minute asa. Bun!



Taiem apoi blatul in doua parti egale, si cat blatul e cald, punem 2/3 din crema peste prima parte, baza, pe care o asezam pe un platou. Apoi punem capacul tortului. Crema din interior se va topi complet de la caldura blatului si va face un blat foarte insiropat.



Lasam tortul sa se raceasca, apoi il imbracam in restul de crema de ciocolata. Il decoram cu putina ciocolata data pe razatoare.





19 comments:

  1. Tortul de ciocolata este preferatul meu. Trebuie sa incerc reteta ta. Am vazut ingredientele si deja imi lasa gura apa.

    ReplyDelete
  2. ce bine venita e reteta asta. saptamana viitoare Matei al meu face 2 ani si am sa o incerc cu siguranta. Dar am niste intrebari: Cam cate pliculete intra intr-o lingura pt praful de copt si unde gasesc vanilie pudra?

    ReplyDelete
  3. Daca lasam ciocolata topita sa se raceasca nu se intareste?

    ReplyDelete
  4. cat zahar se pune in blat?

    ReplyDelete
  5. suna minunat! cit de tare se intareste crema la frigider? Ma gindeam la un tort decorat si vreau sa stiu daca risc sa mi se lase. Multumesc

    ReplyDelete
  6. arata super si cred ca la gust e si mai si.. ;) voiam doar sa intreb si eu: crema "finala" contine galbenusul asa crud, "negatit"? nu neg ca rezultatul e bun, dar.. nu e cam nesanatos? nu se poate adauga galbenusul peste ciocolata care inca e pe foc ca sa se "proceseze" si el un pic?

    ReplyDelete
  7. si totusi,cat zahar se pune la blat?
    chiar as vrea sa fac tortul asta

    ReplyDelete
  8. Tortul arata delicios!!! Cum zicea mai sus...cat zahar se pune la brat....dupa cantitatea din castronele as zice ca tot 100 de grame. Ma insel? :P
    Pentru cine zicea mai sus ca galbenusul crud ar fi nesanatos...galbenusul crud e absolut sanatos si plin de vitamine. De cand ma stiu imi place galbenusul crud frecat cu zahar. Ma mai delectez rar cu cate o portie si nu am patit niciodata nimic. In plus e delicios :P

    ReplyDelete
  9. Heeeey, chiar m-am pus acum pe treaba, am asezat toate ingredientele... si cand sa ajung sa adaug zaharul in blat... sa-l frec cu unt... cat zahar???? hmmm... un castronel, cum zicea cineva... vad io

    ReplyDelete
  10. FELICITARI si MULTUMESC!! Am primit pe mail reteta ta si cum de mult vreau sa fac un tort de ciocolata si iaca am zis sa incerc!

    O MINUNATIE!! Cel mai bun tort mancat vreodata!! Multumesc.

    ps: am pus 150 de gr zahar in blat.

    Diana

    ReplyDelete
  11. Acceasi intrebare am si eu. Cat zahar la blat? Si inca una:poate nu am inteles eu bine. In compozitia blatului, adica in prima parte, se amesteca faina cu cacao; in compozitia de ingrediente lichide, se amesteca faina, din nou....care faina?Cred ca e o mica greseala pe undeva. Trebuie neaparat sa ne lamurim, ca deja mor de pofta...tocmai ma apucasem de prajitura...serios!

    ReplyDelete
  12. am facut tortul....si in blat am pus zahar cam 4 linguri (cam atata am considerat ca trebuie gandind dupa logica folosita si de Claudia). iese mai amarui, dar e crema suficient de dulce ca sa compenseze. un tort nemaipomenit. merita incercata reteta.
    si ca sa raspun intrebarii pusa de ccris (desi poate nu e locul meu, ar trebui sa raspuna Teo) crema se intareste la frigider si poti orna torul.

    ReplyDelete
  13. in blat se pune o cana de zahar (110g)

    ReplyDelete
  14. buna, as vrea sa stiu ce fel de smantana se foloseste, cea acra sau dulce, multumesc

    ReplyDelete
  15. Aaaaah, ce bine arata! Eu nu prea ma pricep la gatit, sunt chiar un dezastru uneori. Mie una imi place sa gatesc, dar rezultatul nu prea e la masura asteptarilor. Sambata asta o sa risc (a cata oara...) si o sa fac tortul asta.

    ReplyDelete
  16. eu am incercat tortul de mai multe ori si e delicios, dar am o problema cu blatul...e foarte faramicios si cand il tai in doua se rupe. ce ar trebui sa fac sa nu mai fie asa?

    ReplyDelete
  17. Teo sau anybody?!
    ce dimensiune ar trebui sa aiba tava de copt?

    ReplyDelete
  18. Tava de tort are dimensiune standard, 25-26 cm diam....

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.