Thursday, October 07, 2010

Paste cu fructe de mare

Unul dintre motivele pentru care nu am pus pana acum nicio reteta cu fructe de mare pe blog este ca tananananaaammmm: NU IMI PLAC! Desi in mod normal nu sunt pretentioasa la mancare si una dintre preferatele mele e painea cu unt si conopida murata si desi am avut nenumarate ocazii de a degusta fructe de mare de tot felul si gatite de diversi, tot nu imi sunt pe plac.

Singurele pe care am reusit sa le mestec fara sa le scuip au fost cele de la Club Italia din Cluj si unele mancate in Tunisia. In rest, nu au fost pe gustul meu. Dar pentru cina noastra in 2, am facut un sacrificiu (sa le gatesc, ca de mancat, tot nu le-am mancat, insa am gustat sosul si a fost foarte bun). Dani, care iubeste si apreciaza fructele de mare a zis ca e o reteta reusita si ca sa mai fac. Da, o sa fac o data cand plec in delegatie 3 zile, sa manance pana se satura :))

Ingrediente:
- 400 gr amestec de fructe de mare congelate
- 400 gr paste de orice fel (eu am ales spaghetti)
- 3-4 linguri ulei de masline
- o ceapa mica tocata marunt
- 5 catei de usturoi pisati
- 200 ml vin alb
- 500 ml passata de rosii
- cate o lingura de cimbru, busuioc, oregano si rozmarin (uscate)
- sare, piper, paprika iute dupa gust (sau fulgi de chilli)
- cate o mana de patrunjel si busuioc verde



Decongelam cu grija fructele de mare: le asezam intr-un bol, acoperite cu apa rece si le lasam asa 20 de minute, dupa care le scurgem printr-o sita. Apoi incingem intr-o tigaie mare (wok-ul functioneaza perfect la reteta asta), uleiul de masline.



In el calim putin ceapa tocata marunt si usturoiul pisat.



Cand acestea sunt translucide (atentie, tinem tigaia la foc mic si amestecam in continuu pentru ca usturoiul in mod special se arde foarte repede, dar nici cu ceapa nu mi-e rusine), adaugam vinul alb.



Lasam sa fiarba la foc mic pana vinul se evapora aproape complet, apoi adaugam passata de rosii, plantele aromatice uscate si cele proaspete, sare, piper si iuteala dupa gust.



Dam focul la minim si lasam sosul vreo 10 minute, amestecand din cand in cand. Dupa ce sosul incepe sa se ingroase, e momentul sa adaugam si fructele de mare, pe care le scurgem bine de apa.



Lasam totul sa fiarba alte 20 de minute, la foc mic, amestecand cu grija, apoi la final, cand sosul este gata si fructele de mare s-au facut (la faza asta a trebuit sa si gust, n-am avut ce face), punem pastele fierte dupa instructiunile de pe ambalaj si amestecam incetuc, incetuc, pana avem niste paste complet acoperite cu sos.



La final, daca sunteti fani fructe de mare, va veti bucura de mancarea ce arata cam asa:





Daca nu sunteti fani fructe de mare, va puteti minuna la aceeasi mancare, dar dintr-un alt unghi... Sa va fie de bine!

12 comments:

  1. Mie mi se pare ca fructele de mare cumparate congelate nu au nicio legatura cu alea de la mama lor. Asa ca zic sa mancam numai cand mergem prin tari exotice, acolo sunt intr-adevar gustoase. Off..iar mi-am amintit de caracatita:D

    ReplyDelete
  2. Sunt si la noi fructe de mare proaspete, la Metro, insa nu am apucat sa ajung acolo, din pacate. Oricum, si daca erau proaspete, tot nu as fi mancat :))

    ReplyDelete
  3. Poti inlocui f f bine fructele de mare cu ton maruntit din conserva. Iese chiar mai bine.
    Si la sos merg bine pastele tubulare sau spirale.

    ReplyDelete
  4. Fructele de mare nu sunt preferatele mele dar voi incerca cu ton maruntit. Merci de reteta.

    ReplyDelete
  5. Arata delicios, ca de obicei! Felicitari! Sa stii ca nici eu nu ma omor dupa combinatia de fructe de mare, dar parca tot as gusta sa vad cum e...

    ReplyDelete
  6. Eu nu ma pot nici macar uita la ele, nu sa le mananc :P

    ReplyDelete
  7. :) Teo, bate palma!
    Si eu am gustat, dar nu mi-au placut deloc.
    In schimb sotul meu mananca de rupe:).

    Te pup.

    ReplyDelete
  8. Fructul de rodie este foarte sanatos si deasemenea foarte bun la gust. Este un fruct binecuvantat de natura.

    ReplyDelete
  9. eu zic ca putem incerca si piept de pui/ curcan in loc de fructe de mare

    ReplyDelete
  10. Ce comic, nu de mult a fost ziua sotiorului meu si i-am pregatit si eu o surpriza cu fructe de mare. Partea cea mai comica e ca nici mie nu imi plac si am facut asta DOAR pentru EL :)

    ReplyDelete
  11. Draga Teo,
    Te apreciez foarte mult, desi nu ma prea pricep la gatit, citesc retetele tale si ma relaxez..pe unele ma incumet sa le si incerc, cum ar fi aceasta. Voiam sa te intreb, crevetii nu trebuie fierti inainte? E suficient cat se vor fierbe ei in sos? Multumesc,
    Raluca

    ReplyDelete
  12. Buna Raluca :) daca iei fructe de mare congelate, asa cum am luat eu, nu e nevoie sa le fierbi mai mult decat am descris eu mai sus. Te pup si spor la gatit :)

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.