Sunday, August 01, 2010

Pate Brisee (aluat pentru tarte)

Multa vreme aveam impresia ca aluatul pentru tarte se face foarte greu si incercam sa ma eschivez prin folosirea aluatului de foietaj. Intr-un final am realizat ca de fapt se face foarte simplu si ca aluatul proaspat facut in casa e mult mai fraged decat orice aluat cumparat. Ingredientul principal in reusita retetei este robotul de bucatarie, fara de care e imposibil sa scoatem un aluat perfect, cel putin folosind reteta asta.

Ingrediente pentru 2 tarte sau o tarta inchisa (cu capac sau grilaj):
- 230 gr unt foarte rece
- 350 gr faina
- o lingura zahar
- o lingurita sare
- 60-100 ml apa rece (cu gheata)



Punem in robotul de bucatarie faina, sarea si zaharul, le amestecam putin, cateva secunde. Adaugam untul, taiat bucatele mici. Pulsam cateva secunde (maxim 10), pana compozitia seamana cu un pesmet mare. Pornim din nou robotul si adaugam apa rece, lingurita cu lingurita, pana aluatul este omogen, fara a fi lipicios sau umed. Daca ati adaugat prea multa apa, mai puneti o lingura de faina si amestecati, daca aluatul e sfarmicios, mai puneti putina apa rece. Aluatul astfel obtinut se inveleste in folie alimentara si se da la frigider cel putin o ora inainte de a-l folosi.



Ponturi utile:
- aluatul se poate congela pana la 4 sapatamni si asta il face perfect pentru gospodinele grabite, care il pot prepara din timp si decongela cand au nevoie de el
- pentru tartele dulci, puteti adauga in compozitie extract de vanilie, praf de scotisoara etc



32 comments:

  1. sincer si eu am considerat aluatul de tarta unul foarte pretentios si am evitat sa il fac.nici macar nu stiam ca se poate face la robot.cu siguranta informatiile sunt foarte utile si reteta merita incercata.iti doresc o zi minunata

    ReplyDelete
  2. Teo, puteai sa ne pui o poza cu rezultatul final, sa vedem si noi cu ce-ai umplut-o...Eu alta idee decat mere nu am. Ne ajuti tu? :)
    Eli

    ReplyDelete
  3. Glumesti?? cum sa fie ingredientul principal in reusita retetei robotul de bucatarie??? Eu fac aluatul asta de cand ma stiu cum mana si iese perfect!!
    Pfff esti mare bucatareasa, mare!

    ReplyDelete
  4. Sarah, multumesc!

    Eli, poti folosi aluatul cam la majoritatea retetelor din sectiune de tarte, atat dulci cat si sarate. Eu l-am umplut cu budinca de cocos, reteta vine diseara.

    Corina, glumesc, da :)) Poti sa il faci si cu mana, bravo tie, dar nu vad de ce ne-am chinui daca avem o varianta mult mai usoara, care ne face aluatul in maxim 5 minute. Nu vad cu ce esti mai putin bucatareasca daca folosesti robotul, mixerul sau orice altceva. E ca si cum ai critica pe cineva ca foloseste masina de spalat cand tu speli hainele, de cand te stii, cu mana. Dar daca tu asta consideri, e strict parerea ta. O zi faina iti doresc.

    ReplyDelete
  5. Nu este vorba de traditionalism aici, ci faceam referire la recomandarea ta, cum ca aparatul este ingredientul principal pentru reusita fara de care nu obtinem aluatul perfect!
    Deci oricine care nu are robot poate face acest aluat in mai putin de 5 minute, asta daca nu cumva nu se sperie de precizarea ta cu ingredientul principal...
    Si nu, nu am vrut sa spun ca esti mai putin bucatareasa daca te folosesti de tehnologia moderna ci, esti mai putin bucatareasa daca spui ca fara el nu ai nicio sansa sa faci o reteta ca asta.

    ReplyDelete
  6. Aluatul asta il fac si eu la tarte....si iese super bun....l-am gasit pe un site din State...super retetele tale

    ReplyDelete
  7. Corina draga, asa ar spune si soacra-mea: orice aluat facut de mana iese mai bun,mancarea gatita pe plita electrica nu-i asa buna ca si cea facuta pe aragaz clasic, pe gaz etc. Numai aberatii...Are 60 de ani :)))
    Plus...in timpul in care faci aluatul cu mana, ai putea sa bagi o tura de haine la spalat. Sau si hainele tot cu mana se spala mai bine? :))
    Fara gluma, cum poti avea o explicatie logica la afirmatia ta, ca se face mai bun cu mana decat cu masina? E absurd, sincer...

    ReplyDelete
  8. 1. absolut fara noima comentariul cu sau fara robot! OK! acum stiu: se poate face si de mana aluatul!!!
    2. comparatia robot de bucatarie vs masina de spalat rufe nu se justifica, intrucat, fiecare se refera la diferite grade de dificultate in gospodarie.
    Si-i multumesc lui Dumnezeu ca exista aceste aparate!
    3.draga Anonim, nu te-ai gandit niciodata ca poate are si soacra dreptate? Nu de altceva, dar e mama fetei pe care o iubesti si cu care te-ai casatorit!
    ... sau n-o iubesti?!!!
    4. FRATILOR! SUBIECTUL PRINCIPAL E ALUATUL PENTRU TARTA!!!
    Multumesc Teo pt retetele tale, sunt minunate si pe mine, cel putin, de cele mai multe ori ma scot din impas!!!

    ReplyDelete
  9. De mentionat ca pentru varianta dulce trebuie, totusi, sa adaugam si zahar (pe langa alte "miroase" de le mai dorim), de preferinta pudra. Aluatul fraged dulce este un pic mai faramicios decat cel sarat din cauza zaharului.

    ReplyDelete
  10. Imi pare foarte rau de ce se intampla aici...asteptati dupa colt, in fiecare zi, de fiecare data cand postez cate o reteta si cititi cu punct si virgula, asteptand sa fac o greseala sau sa scriu ceva ce poate fi speculat, comentat si intors pe toate partile. Va multumesc mult, sunteti niste dragute!!!

    ReplyDelete
  11. ...iar m-apuca dracii ...deci ma bag din nou in seama, ca nu m-am mai bagat demult ( am ales doar sa sa gatesc retetele de aici si sa multumesc ca cineva, printre mestecat in oala si tocat zarzavaturi , mai face si poze + explicatii, ca sa-i ajute pe mai putin priceputii si cu mai putine idei culinare - asa , ca mine.) ... asadar :
    sunt mare amatoare de tarte ( asa cum facea maestrul de practica culinara de la care sora mea a invatat meserie ) si dupa muuulte cautari am gasit pe site-urile culinare ( de la noi si din Franta ) cum se "fabrica" pate brissee-ul .Este imperativ necesara folosirea ROBOTULUI pentru ca : untul scos din congelator si apa cu gheata ,sunt ATU-urile imbatabile pentru un pate brissee reusit, iar : in CONTACT cu mana, cu caldura degajata de mana mai bine-spus ( pe asta o cheama fizica de bucatarie ), untul se topeste si apa se incalzeste, iar aluatul devine lipicios, nu sfaramicios/prin coacere usor crocant , asa cum cere un pate brissee. Asadar ... teoria chibritului nu e chiar a chibritului si ideea e ca : ori te pricepi si deschizi gura, ori taci si te multumesti sa inveti de la altii care stiu. Te pup , Teo si eu doar iti multumesc . Monica, Brasov

    ReplyDelete
  12. Totusi, din 30.000 de vizite, s-a gasit o proasta sa dezbata "a face sau a nu face cu mana".... in loc sa ii raspunzi proastei, mai bine ne scriai reteta de la Haupia Pie pe care o astept si din cauza careia intru pe blog din ora in ora...

    ce te mahneste? ca sunt prosti pe lume? surprise-surprise! si sa vezi cati mai apar!!!
    daca ai avea 5 vizitatori pe site as mai zice, dar nu e cazul.

    ignora prostii si scrie pentru cei 30.000-{1:3} care intra aici pentru alte motive decat pentru a face analize pe text dar sunt prosti de baune...

    ReplyDelete
  13. Ti-au scapat cateva poze, cele cu robotul cand omogenizeaza compozitia si cea cu intinsul foi. Nu de alta, dar ma gandesc, ca un robot de taiat nu poate omogeniza aluatul,si cum spunea o d-ra mai sus, daca folosim mana, se incalzeste aluatul si nu e bine. Si ma gandesc ca daca aluatul va fi lipicios, cum sa-l intind cu sucitorul. Tu cum ai facut, probabil ai uitat sa ne spui.

    ReplyDelete
  14. Mira, e un comentariu ironic, nu?
    1. Am pus poza cu aluatul deja omogen
    2. nu e robot pentru taiat, are mai multe accesorii, printre care si o paleta pentru amestecare/framantare/aluat
    2. dupa cum am scris in reteta, aluatul nu e deloc lipicios si dupa ce sta la frigider cu atat mai mult nu ai sanse sa se lipeasca si se intinde pur si simplu, cu sucitorul.

    Sper ca ti-am fost de folos

    ReplyDelete
  15. Cu mixerul putem face aluatul tau???

    ReplyDelete
  16. Teo draga, eu pot doar sa ma bucur ca ai nervi de fier :-)) si ca postezi in continuare :-)) de abia m-am intors din concediu si printre primele lucruri facute a fost sa verific ce a mai gatit Teo :-)
    Iti multumim

    ReplyDelete
  17. Referitor la folosirea mixerului la acest aluat: eu n-am folosit mixer deci nu stiu cum o sa-ti iasa. Poti incerca daca vrei si sa ne zici cum ti-a iesit :)

    Alina, multumesc pt cuvintele frumoase. Ma bucur ca sunt si persoane ca tine care apreciaza ce fac si nu despart firul in 4 la fiecare cuvant pe care-l scriu.

    ReplyDelete
  18. Buna Teo!

    Am incercat am umplut cu fructe de padure, vreau sa spun ca a avut MEGA SUCCES!!!

    Multumesc pentru reteta!
    Te pup

    ReplyDelete
  19. Mie mi se pare foarte usoara reteta sper sa-mi reuseasca. Sincer sunt cam novice in ale gatitului dar ma straduiesc sa invat.
    Imi place tare mult acest blog chiar si cu comentariile rautacioase; cate capete atatea pareri ..asta e!

    cristina, brasov

    ReplyDelete
  20. Spune-mi te rog daca pui tarta in cuptor neumpluta. Si dupa ce se coace putin atunci pui compozitia?Eu am procedat invers si aluatul de tarta nu a fost suficient de facut.
    Mersi

    ReplyDelete
  21. buna, iti urmaresc blog-ul de ceva vreme si sunt mereu incantata de retetele tale..
    am facut si eu o tarta cu acest aluat si a iesit mai mult decat gustoasa..si desi vad ca s-a iscat o polemica aici din cauza Corinei, pe mine chiar m-a ajutat comentariul ei pt ca am un robot mai ieftinut care nu are prea multa putere si sincer cand am citit ca e asa immportant ma gandeam ca nu o sa iasa facut "manual"..in fine, tu esti o scumpa si iti multumesc :*

    ReplyDelete
  22. Teo...nu am mai trecut demutl pe la tine pe site.Azi am luat o pauza din nebunia zilnica si am ramas aici cam juma de ora...lol...pe bune daca n-ai publicat numai minunatii in ultima vreme.Merci de reteta asta, si eu ma tot eschivez, ba aluat foietaj (care nici nu merge la tartele dulci ca e sarat...), ba aluat din biscuiti sfaramaticu unt si late si zahar...sa nu am mare stres.Insa aluatul asta arata super, ca al cofetarie...si o sa il incerc cu prima ocazie.thanks!

    ReplyDelete
  23. Multumesc pentru reteta. Pentru mine, e desertul ideal, adaug crema de vanilie si ce fructe gasesc si savurez cu mare placere. Am facut, mi-au iesit 2 tarte. Am vazut azi si un truc in emisiune la Anne O; cand aluatul este inca cald, unge cu un pic de albus si se face o bariera intre el si crema, pentru a ramane crocant.

    ReplyDelete
  24. Teo, am si eu o intrebare: in loc de o lingurita de faina cred ca ai vrut sa spui sare? Corect?

    Multumesc pentru timpul pe care ni-l daruiesti prin scrierea si pozarea acestor minunate retete.

    Te pup, Lidia.

    ReplyDelete
  25. da, asta este! merci de observatie. am modificat :)

    ReplyDelete
  26. Draga Teo, iti urmaresc de mult blog-ul si ma tot minunez de retele tale, de indemanarea cu care le faci si rabdarea pe care o ai sa le pui pe net, sa aiba si alte gospodine o sursa de inspiratie. Dar sincer iti spun, nu stiu de ce mai publici cometariile rautacioase de la toate proastele care nu au altceva mai bun de facut decat sa critice ceea ce tu faci cu atata drag. Nu le baga in seama k sunt deja jalnice. Te pup si iti urez multa sanatate si fericire, si tie si lui bebe. Si daca nu ai fi existat, Teo, cineva ar fi trebuit sa te "inventeze":P
    Inca o data, pupici, Laura

    ReplyDelete
  27. sunt si eu o novice in ale bucatariei care mai incearca din cand in cand cate o reteta..intrebare: cu ce accesoriu al robotului framantam alutatul cutitul sau paleta pt amestecat? multumesc

    ReplyDelete
  28. eu fac aluatul pentru tarta fara apa...si vvreau sa va spun ca este o minunatie incredibila....daca cineva este interesat...va voi da reteta.eu locuiesc in italia de 9 ani...iar italienii sunt amantii tartelor pe care si eu la randul meu le ador!

    ReplyDelete
  29. E bine de stiut aceasta reteta! Stiam ceva de genul dar mult mai complicat, cu oua si alte cele, nu o sa intru in detalii. Abia astept sa-l incerc. Sincer nu am robot si va trebui sa ma misc cat de repede pot. O intrebare totusi. In momentul in care se pune la copt, e necesar sa punem intai aluatul singut pentru 10-15 minute sau direct cu ceea ce il umplem? Multumesc mult! Si un P.S. Te-am descoperit de putin timp, aceasta insemnand cam 2 saptamani, cautand reteta de amandine. Am facut-o si mi-au iesit super. Chiar muream de pofta tinand cont ca in tara in care ma aflu acum nici nu cred ca au auzit de ele. Dar am servit si colegii de munca si-ti pot spune ca si-au lins mustatile. Iti multumesc si te urmarec in continuare! Succes!

    ReplyDelete
  30. depinde de reteta. In cazul in care ceea ce punem pe aluat are timpul de coacere mic, nu e nevoie sa il coacem intai. Dar de cele mai multe ori prinde bine sa il coacem 10 minute inainte, pentru a fi mai crocant. Puneti o hartie de copt peste aluat si apoi boabe de fasole, ca sa fim siguri ca aluatul nu se ridica la copt.

    ReplyDelete
  31. Va multumesc din tot sufletul pentru aceasta reteta! Nu sunt o specialista in dulciuri si mai ales in aluaturi, dar de data aceasta am reusit gratie ajutorului dumneavoastra, urmand pas cu pas indicatiile. Am umplut tarta cu budinca de vanilie si multe fructe si a fost un vis. Va scriu pentru a imparti laudele cu dvs intrucat altfel, fara ajutor, nu as fi reusit. Mii de multumiri!!!

    ReplyDelete
  32. dragele mele,

    traiesc in franta de vreo 5 ani, alaturi de un francez si deci a trebuit sa invat a bucatari ca pe aici; nu va certati intre voi, eu fac tarte de astea 2 sau 3 pe saptamana si va spun cu mana pe inima ca se la pate brisée, se face repede si manual, nu e nici o problema, sa stit; am facut si invitat vecini francezi la masa si au apreciat mult tarta facuta de mine, era una cu mere; deci, 150 gr de unt in bucatele si moale se amesteca cu 250 gr de faina, cu mana , cu degetele pana devine nisipos, se adauga 1 lingura de zahar, putina sare, si o jumate pahar de lapte; se face fara a amesteca foarte mult si fara a bate aluatul o forma rotunda, pe care o dam la rece o jumate de ora! asta e tot apoi se scoate si se intinde pe o forma , dupa care punem ce vrem , mere, prune, etc, e preferabil sa puneti si o crème patissiere ca baza, sau compot de mere de exp; pofta buna ;

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.