Ingrediente:
- o varza mica
- o ceapa alba
- un morcov
- 300 gr sunculita taraneasca afumata
- o cana de bulion
- 3 linguri de faina
- o lingurita de boia
- 4-5 linguri de ulei
- o legatura de marar verde
- cateva crengute de cimbru (verde sau uscat)
- 3-4 litri de apa
In oala in care urmeaza sa facem ciorba, incingem uleiul. Calim in el afumatura si ceapa tocata marunt. Cand s-au rumenit, adaugam boiaua, amestecam, apoi punem apa, varza tocata fidelute, morcovul taiat fasii subtiri. Saram dupa gust. Le lasam sa fiarba la foc potrivit pana varza este moale, apoi facem ingrosala, din faina si apa, pana avem o compozitie subtire, cam ca si cea pentru clatite. Turnam ingrosala in ciorba, o lasam sa dea un clocot, apoi acrim ciorba cu bulion.

La final, la ultimele clocote, adaugam mararul si cimbrul tocate marunt.
Mie asa imi place luscosul, simplu, eventual cu un strop de smantana, dar numai daca e musai. De mica era una dintre ciorbele mele preferate si raman pana in ziua de azi la ideea ca am mancat cel mai bun luscos din viata mea... la gradinita! Dar cum eu iubeam mai mult decat orice vinetele pe care ni le serveau la gradi, cele care aveau atata maioneza incat erau albe ca spuma laptelui... parerea mea nu e de luat in considerare in cazul asta, ca s-ar putea sa nu imi aduce aminte chiar cea mai buna varianta de luscos :)
Dar sa ma credeti pe cuvant ca luscos cum face Buni Sia, mai rar! Si de-al ei chiar am mancat de curand, deci memoriile mi-s foarte recente!
Credeam ca numai noi ii spunem luscos! Foarte bine arata!
ReplyDeleteIn zona in care locuiesc in Spnia, vei rade, dar nu exista marar....sau daca se gaseste - mai rar - il gasesti la raionul de delicatese....cateva firicele. Deci, se poate face si fara marar?????
ReplyDeleteSi sa mi postezi retete din Ardeal.....ca sunt super!!
Nu-i prea multa faina, nu ma pricep, intreb..insa o idee ptr maine:) zilnic te vizitez..o gramada de retete incercate..si adaptate dupa gustul meu, cu admiratie Abigail
ReplyDeleteOh da si bunica mea face ciorba din asta :)) pe langa supa crema de ciuperci, asta e preferata mea. Am impresia ca ea o face putin diferit , dar a ta arata mai bine asa ca o sa ii spun si ei reteta :)) Mersi mult pentru toate retetele, tot timpul intru pe blog sa vad ce ai mai postat :)
ReplyDeleteBuni a mea il facea exact asa. Mi-e dor de ea si de retetele ei!
ReplyDeleteChiar nu m-am gandit ca ciorba de varza poate fi atat de gustoasa. Multumesc de reteta.
ReplyDelete@ Lira, multumesc mult! Eu asa stiu ca ii spune in Ardeal, luscos sau lucicos :))
ReplyDelete@anonim...poti sari peste marar insa gustul nu va fi acelasi, pentru ca mararul este unul dintre ingredientele cheie ale retetei
@Abigail, nu e prea multa faina, pentru ca sunt 3-4 litri de apa, abia ca se simte faina.
Criss, Cristina, Ela, va pup si va multumesc :*
Ce pofta mi-ai facut :)
ReplyDeletethanks
ReplyDeletereteta e foarte simpla, dar finalul din farfurie e delicios!
ReplyDeleteSi eu fac destul de des ciorba de varza dar numai cu cimbru fiindk sotului meu nu i place mararul.Si ink ceva-eu fac rantas pe care il sting cu putin lapte
ReplyDeleteluscosul e mai gustos cu carne de oaie, asa cum este reteta originala
ReplyDeleteO rețetă simplă și delicioasă!
ReplyDeleteMultumesc, Mihai! :)
ReplyDeleteCiorbita de varza va fi pentru mine meniul zilei de azi. Deja am stabilit asta dis-de-dimineata cand am aruncat un ochi prin frigider sa vad cum stau cu proviziile si am constatat ca am varza dulce (fideluta gata facuta pentru ca a ramas de la varza pe care a pus-o ieri sotul in butoi la acrit), am si afumatura, de restul ingredientelor nu mai zic ... asa ca am mai aruncat ochiul pe blogul tau sa fur o idee pentru preparare si acum am tot ce trebuie pentru o mancare foarte gustoasa si de sezon :)
ReplyDelete