Wednesday, May 02, 2012

Guacamole

Guacamole
Reteta de guacamole are o istorie luuuunga, fiind gatita inca de pe vremea aztecilor, care ii spuneau ahuaca-mulli, in traduce libera sos de avocado. Guacamole isi are originea in Mexic si este un dip pe baza de avocado. In mod traditional, se face prin pisarea intr-un mojar sculptat din roca vulcanica a unui avocado bine copt, insa in timp s-au adaugat retetei ingrediente noi si zic eu, foarte bine-venite: ceapa tocata marunt, rosii, suc de lime, chilli, iaurt si diverse condimente. E foarte important ce fel de avocado folositi pentru ca reteta sa va iasa perfect. Desi in magazinele noastre toate tipurile sunt numite generic AVOCADO, sigur ati remarcat ca sunt diverse tipuri: unele sunt mai lunguiete, altele mai rotunde, unele mai verzi, altele de un mov inchis, spre negru. Acesta din urma este avocado Hass, care e cel mai bun pentru guacamole si are coaja aproape neagra cand e foarte bine copt.

De ce v-am propus reteta asta pentru micul dejun? Pentru ca avocado, vedeta retetei, contine circa 20 nutrienti esentiali, inclusiv fibre, potasiu, vitamina E si acid folic. Avocado actioneaza ca un nutrient booster, impulsionand organismul sa absoarba mai multi nutrienti (alfa si beta caroten, luteina) din alimentele pe care le consumam impreuna cu avocado. In plus, ca sa va conving si mai mult sa nu mai treceti pe langa avocado in hypermarket si sa ii dati o sansa la masa voastra, trebuie sa va spun ca studiile au demonstrat ca avocado inhiba cancerul la prostata si are un rol foarte important in prevenirea cancerului in general. Si cireasa de pe tort (pe langa multe altele pe care nu le mai insir aici), avocado scade nivelul colesterolului din organism.

Ingrediente:
- 2 avocado bine coapte
- 1/2 ceapa tocata marunt
- 1/2 lingurita ardei iute tocat marunt
- o lingura suc de lamaie sau lime
- o rosie fara seminte si tocata marunt
- coriandru proaspat dupa gust
- sare si piper dupa gust

Acum ca v-am spus cate ceva despre avocado si guacamole in general, va las sa vizionati reteta, mai ales ca in filmulet va spun mai multe despre cum alegem avocado, cum il curatam si mai ales cum il coacem daca este foarte crud cand il cumparam din magazin. Sa va fie de bine :)

2 comments:

  1. Pfaaai, cat ma bucur ca am gasit reteta asta! De mult vreau sa fac si eu - am papat prin vecini si stiu cat e de bun. Dar am dat un rateu la prima tentativa de a cumpara Avocado si mi-a pierit curajul. Mai precis era necopt. Acum stiu cum sa-l aleg, stiu cum sa-l curat - deci merci!

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.