De cand am primit formele pentru barcute, nu le-am folosit niciodata, pentru ca, fiind asa mici, cum le priveam cum imi inchipuiam un scenariu de groaza: intind aluatul si abia il pun in formele astea mici, si coc si plang si coc si plang si daca e super minutioasa toata treaba si daca lesin la tava cu nr 10? Asa ca am preferat sa ma las pagubasa, asta pana cand am vazut ce scoruri imense au cojile pentru aperitive in magazine. Enorm! Cand eu am formele si le tin in dulap (nedeschise, ca in caz de ceva, una doua le dadeam cadou la Buni Sia, care are rabdare cu treburi d-astea stil ceasornicarie).
Dar m-am ambitionat si le-am facut. Si stiti ce? Se fac foarte usor, dintr-o portie de aluat ies undeva la 60-80 de coji pe care le pot umple cum vreau eu, fie pentru aperitiv, fie pentru desert. Aluatul l-a framantat masina de paine, dar daca nu aveti una in dotare, nu-i niciun bai, se framanta foarte repede cu mana si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul, chiar nu-i mare filosofie!
Ingrediente:
- 2 ¼ lingurite drojdie uscata
- 60 ml lapte caldut
- 200g faina tip 650
- 30g zahar (60g daca faceti cojile pentru desert)
- un ou batut
- 40g unt topit
- ½ lingurita sare
Amestecam drojdia si laptele, le lasam 5 minute. Separat, intr-un bol mare, amestecam faina, zaharul si sarea. Facem o gropita in mijloc, unde punem oul batut si amestecul de lapte si drojdia. Aluatul se framanta putin, pana nu se lipeste de degete si este elastic. Daca il framantam prea mult, devine prea tare. Facem o bila din aluat si o punem intr-un bol curat, uns cu putin ulei. Lasam la dospit o ora sau pana isi dubleaza volumul. Rupem bucati de aluat, pe care le mai framantam putin in maini, apoi intindem aluatul in foaie foarte subtire (2-3mm) pentru ca, fiind un aluat dospit, creste la copt. Taiem foaie de aluat in patratele, suficiente cat sa acopere fundul si peretii formelor.

Potrivim aluatul pe forma si il apasam bine cu degetele, astfel incat sa intre in toate adanciturile formei. Punem forma cu fundul in sus si o apsam bine de planseta, apoi indepartam surplusul de aluat. Asezam formele intr-o tava si le dam la cuptorul incins la 180°C si le coacem 3-4 minute. Atentie! Pe masura ce veti coace mai multe barcute (pentru ca e nevoie de 7-8 ture de copt) timpul de coacere scade, pentru ca se incinge tot mai tare cuptorul, deci fiti cu ochii pe ele.

Si o data ce avem cojile, putem sa le umplem cu ce vrem, de la salata de vinete, salata de castraveti cu somon, crema de branza si spek, guacamole etc. Numai imaginatia voastra e limita, dar un lucru va spun sigur: barcutele astea, indiferent cu ce sunt umplute, arata foarte bine pe orice platou si musafirii o sa fie incantati si mai ales impresionati de talentele voastre culinare :) Sa va fie de cel mai bine!


Buna, Teo! In formele astea eu am facut bombonele de caramel sau de ciocolata, simple sau umplute cu unt de arahide. O sa incerc si ideea ta. Felicitari si multumiri pentru retete!
ReplyDeleteunde se gasesc astfel de forme?
ReplyDeleteNici eu nu am rabdare... Am facut odata minitarte, dar nu mai repet... si stii de ce??... Migalos de uns formele... migalos de spalat formele!!... Cum nu am timp mai deloc.. mi s-a parut ca ia prea mult activitatea de dinainte si dupa preparatul propriuzis!...
ReplyDeleteFoarte frumos,foarte delicios :)
ReplyDelete40 gr de unt topit il punem in aluat? sau e pentru uns?
ReplyDeleteSunt super faine ! Eu le faceam din foietaj dar astea sunt de efect maxim !
ReplyDeleteO saptamana usoara !
buna Teo. de unde ai cumparat formele? sunt adorabile!
ReplyDeleteRal, cu mare drag! Ne spui si cum ai facut bombonelele?
ReplyDeleteVa multumesc pentru aprecieri :) formele le-am luat de pe www.decorix.ro insa acu vre-un an, nu stiu daca mai sunt acum. Insa stiti unde am mai vazut? la magazinele gen metalo-chimice, alea de pe vremuri, care sunt si acum prin cartiere. Sunt acolo si forme d'astea si forme pentru nuci, faguri etc
ReplyDeleteMarina, untul se pune in compozitie :)
ReplyDeleteDraga Teo, reteta de bombonele e doar ciocolata topita. :) M-am jucat doar la capitolul culori (am folosit cioco alba si neagra), iar pentru cele de caramel, am topit zahar si am adaugat arome (de capsuni, de vanilie, etc.). Le gasesti pe blog-ul meu. Si am mai incercat pralinele tale cu unt de arahide, in aceleasi forme. :)
ReplyDelete