Am inceput de ceva vreme sa pun muraturile pentru 2010 si dupa ce sunt toate aranjate frumos in camara, am sa va pun si poze. Pana una alta, sa va pun reteta de ardei umpluti cu varza, una dintre muraturile preferate ale sotului meu.
Cateva sfaturi pentru muraturi perfecte. Fiti foarte atenti in alegerea legumelor pentru muraturi, trebuie numai legume proaspete, tinere, ferme, fara lovituri. Folositi numai sare grunjoasa, neiodata. Puneti legume numai pana unde incepe filetul, mai ales daca urmeaza sa sterilizati borcanele dupa umplere, astfel legumele au loc sa fiarba fara a atinge celofanul sau capacul. Asigurati-va ca borcanele nu sunt ciobite, ca filetul este intreg si capacul sigileaza complet borcanul. Pentru a umple borcanul cu saramura, inclinati-l usor si turnati saramura pe marginea aplecata, folosind o cana cu cioc sau un ibric. Turnati foarte incet, astfel incat saramura sa impinga treptat aerul din borcan si legumele sa se pastreze bine. Orice alt sfat e asteptat cu drag, asa ca lasati comentarii cu sfaturile pe care le stiti de la bunica, de la mama, din experienta proprie, da?
Ingrediente:
- 3-4 kg ardei gras
- 3 kg varza (2 verze mici)
- radacini de hrean
- marar si cimbru (uscat)
- 2-3 litri apa
- 500 ml otet
- 200 gr sare grunjoasa
- condimente pentru muraturi (sau un amestec de boabe de mustar, piper, ienibahar etc)
- o legatura de marar verde
- 2-3 morcovi
Intai si intai am curatat varza si am dat-o pe razatoarea marea. Putem sa o dam pe razatoare sau sa o tocam foarte fin. Apoi am presarat-o cu putina sare grunoasa si am strans-o in maini, pentru a se inmuia putin.
Adaugam si mararul si o lasam sa isi traga sufletul pana pregatim ardeii.
Ardeii se spala bine, se curata de cotoare si seminte si se lasa la scurs pe un servet curat.
Spalam bine borcanele si le sterilizam 5 minute in cuptor. Apoi, pe fundul fiecarui borcan punem crengute uscate de cimbru si marar.
Scurgem apoi varza de apa si o indesam bine in ardei. Cladim ardeii (ideal ar fi in borcane de 5 litri), astfel incat sa incapa cat mai multi. Printre ardei punem fasii de hrean si feliute de morcov.
Pentru saramura, fierbem apa, sarea, otetul si condimentele pana se dizolva sarea. Puteti scurge saramura daca nu va plac condimentele plutitoare. Mie mi-s tare dragi. Turnam saramura fierbinte peste ardeii, pana ajunge la nivelul unde incepe filetul. Pentru siguranta, e bine sa puneti borcanele pe lame de cutit, respectiv peste 2 cutite puse in cruce, astfel nu se va crapa borcanul de la saramaura fierbinte.
O data borcanele umplute, infiletam strans capacele si le tinem la temperatura camerei pana se raceste saramura, apoi le punem in camara.
Sunt minunati si mie imi plac. Cat despre colecist... faci rau ca te chinui. Si eu am avut, dar m-am operat si nu nu pot sa cred cat m-am chinuit. E o operatie usoara, facuta la paroscopic si-n trei zile pleci acasa. Ia-ti imima-n dinti...
ReplyDeletese poate folosi si varza rosie? sau doar alba?
ReplyDeleteChiar ma intrebam unde-ai disparut si ma gandeam ca esti prin tipografie, cu carticica de dulciuri. Dar imi pare rau sa aud de adevarat problema. ambele mele mame s-au operat de vreo 5 ani, ambele se simt foarte, foarte bine! Evident, tu decizi! Maine pun ardei cu varza. Ma gandesc si la o reteta de gogosari marinati, n-ai prin bucataria ta?
ReplyDeleteCe bine arata...si la noi in familie e muratura care trece cel mai repede. Eu in varza nu mai pun marar verde, in rest aceeasi reteta o am si eu. Pupici si sa speram ca nu o sa mai ai probleme de sanatate. Roxana
ReplyDeleteputeti folosi varza rosie daca e pe gustul vostru, nu cred ca afecteaza muratura.
ReplyDeletemultumesc pt gandurile frumoase. va pup :)
Ce bine arata si ce buni sunt. Anul asta nu am ocazia sa maninc, aici nu s epun muraturi ca la noi, plus ca toate legumele is foarte scumpe. Ploile...Imi aduc aminte cand puneam cu mama la borcan , of cate bunataturi faceam. Multumesc . Si va doresc multa sanatate.
ReplyDeletenu se pune conservant?
ReplyDeletesare fara iod, de unde???!!!
ReplyDeletebuna ,imi spui te rog cati ardei ti-au incaput in borcan?mersi
ReplyDeleteFoarte buna reteta ta. Asta cu turnatul saramurii incet chiar n-o stiam.
ReplyDeletesunt tare buni eu chiar uitasem de aceasta reteta...bine ca am intrat la timp pe blogul tau...
ReplyDeletedraga Teo, te-am descoperit cam acum un an. vreau sa spun ca pana acum 3 ani eram afona in ale bucatariei. incet incet am invatat, stii, ca si in Rataouille, cand bucatarul Gusteau spune``enyone can cook``. si de cand ti-am decoperit blogul, e pe primul loc la bookmarkurile mele cu retete. imi place foarte mult cum le descrii. e prietenos si usor de inteles. retete pe net sunt mii, dar tu ai talentul de a le descrie si a te conecta cumva cu cititorul de pe net. am gatit multe cu blogul tau deschis pe masa din bucatarie in loc de carte de bucate. cel mai bine mi-a iesit ciorba a la grec, super reteta si perfecta descrierea procedurii. am recomandat blogul tau la toate prietenele mele. mersi si mult succes mai departe. acum caut ceva usor de facut pentru diseara. sper sa imi iasa.
ReplyDeletede cateva luni fotografiez si eu mancarurile cele mai reusite.m-am gandit sa le pun si eu pe net, dar nu am gasit timp pentru asa ceva pana acuma. dar niciodata nu e prea tarziu.
inca o data felicitari.
Draga Teo, de cand s-au auzit zvonuri de nunta, m-am gandit ca trebuie sa-mi rasfat viitorul sot cu mancaruri bune :) dar cum pana la 20 de ani am stat cu parintii, nu stiam eu sa fac prea multe. Noroc cu blog-ul tau :) Am incercat foarte multe din retetele tale, astazi erau programati si ardeii, dar nu m-am incadrat in timp cu celelalte muraturi, asa ca i-am lasat pe maine dimineata :)
ReplyDeleteTe pup si iti doresc numai bine (ca sa mai poti posta retete minune :D )
am mai trimis nu stiu daca ai primito.reteta ptr eliminarea pietrlor de la colecist eu am facut si a dat rezultate si nu a fost asa de greu si rau . in prima zi .se bea suc de mere cat doresti dar 2 litri obligatoriu mai poti manca mere crude sau coapte. a doua zi la fel suc de mere, mere crude sau coapte,fierte..... dar numai mere.seara intre orele 20 si 21 se bea un amestec de 125 ml ulei masline cu 125 suc de lamaie ,apoi se sta 20 minute pe partea dreapta.dupa aceea se poate bea iaras suc de mere, mere coapte......... in a treia zi dimineata obligatoriu sa ai scaun (daca nu poti se poate lua laxativ )eu am fost natural nu am avut probleme .se bea din nou suc de mere sau mere coarte ,crude ,fierte si dupa masa se poate incepe reluarea alimentatiei dar incet cu supa de zarzavat supa crema pireu ......eu am primit reteta de la sora mea din america care a folosito si a dat rezultate f f f bune eu mam uitat in scaun si erau ca boabele de mazare pietricelele nun mia venit sa cred.incearcao ca nu o sa regreti bafta
ReplyDeleteAvai ce suparata sunt :(( Am pus ardeii cu varza acum vreo 2 sapt. Mi-au iesit 3 borcane de 5 l si 1 mic de 1,7. Astazi le am scos din camara sa le mai admir o data... si ... 2 mari fierbeau. Am gustat ardeii si varza- si au in gust acid... nu mai e nimic de facut nu-i asa? Celalalt 1 mare si cel mic au ink apa limpede si sunt ok- nu stiu ce am gresit :((((
ReplyDeletedin pacate nu se mai pot salva. sunt foarte multe motive pentru care ar fi putut sa fermenteze. de exemplu, ajunge sa fie unul dintre ardei stricat si se duce totul pe apa sambetei...
ReplyDeleteBuna la toata lumea.Va urmaresc de ceva vreme,imi plac retetele tale si la urma urmei,omul cat traieste,invata.Apropo de colecist,nu mai sta sa suferi.Daca trebuie operat,atunci opereaza-l.Eu am suferit 27 de ani.Dar regret ca nu m-am dus cand trebuia.Acolo ,la spital,intalnesti oameni minunati care salveaza multe vieti.SA AUZIM DE BINE.
ReplyDeleteBuna Teo,
ReplyDeleteSi eu am patit acelasi lucru ca Georgiana: am pus cateva borcane dupa reteta de mai sus si dupa 3 saptamani, apa din borcane nu mai era limpede, iar cand le-am deschis, au facut spume de numa.
Imi spui, te rog, tu in zeama pentru muraturi nu pui conservant sau dupa insurubarea capacelor nu sterilizezi borcanele?
Multumesc,
Diana
Diana, nu pun conservant si nu fac nimic in plus. Metoda de preparare este prezentata in intregime in cadrul retetei.
ReplyDeleteUite am facut acum poze in camara, sa vezi cum imi arata mie borcanele:
poza1
poza2
bunica mea punea morcovii rasi cu varza rasa inloc de bucati mari de morcov
ReplyDeleteeu pun varza alba,varza rosie si morcovi si cu aceasta compozitie umplu ardeii.
ReplyDelete