Tuesday, August 03, 2010

Haupia Pie

Haupia pie sau tarta cu budinca de cocos e o reteta tipic Hawaiiana. Se zvoneste ca cea mai buna tarta de acest gen o putem savura la Ted's Bakery, in Sunset Beach, Hawaii, si sloganul lor suna ceva de genul "Home of the Original Chocolate Haupia Pie". Nu am ajuns in Sunset Beach, nu cred ca o sa ajung de curand, dar am mancat o bucata (generoasa) din faimoasa tarta. Nu e de la Ted's Bakery, e de la Teo's Kitchen, dar a fost buna! Reteta e de pe allrecipes.com, unde am gasit una dintre cele mai apreciate retete de Haupia Pie.

Ingrediente:
- ½ portie aluat pentru tarta (pate brisee)
- 250 ml lapte
- 400 ml lapte de cocos
- 250 gr zahar
- 250 ml apa
- 80 gr amidon (cca ½ cana)
- 70 gr fulgi de ciocolata amaruie
- 250 ml frisca



Incingem cuptorul la 180 de grade, asezam aluatul in forma pentru tarta, il intepam din loc in loc cu furculita pentru a nu se ridica in timpul coacerii si il coacem 15 minute, pana e auriu. Il lasam sa se raceasca.



Intr-o craticioara, amestecam laptele, laptele de cocos si o cana de zahar.



Separat, intr-un bol, amestecam amidonul cu apa, pana amidonul s-a dizolvat complet.



Cand amestecul de lapte si lapte de cocos a ajuns la punctul de fierbere, dam focul la minim si adaugam incet apa cu amidon, amestecand in continuu pentru a nu se face cocoloase. Continuam sa amestecam vreo 3 minute, timp in care budinca de cocos ar trebui sa se ingroase destul de tare.



Impartim budinca in doua parti egale, si cat e inca foarte fierbinte, adaugam fulgii de ciocolata, care se vor topi imediat.



Amestecam pentru a omogeniza bine budinca de cocos-cioco si o turnam peste aluatul de tarta, copt si racit.



Nivelam cu o spatula si turnam peste budinca de cocos simpla. Dam totul la rece (eu am lasat tarta vreo 2 ore), dupa care ornam cu frisca batuta.



Puteti orna tarta si cu fulgi de cocos, eu nu m-am complicat din criza de timp. Este o reteta foarte rapida si usoara, mai mult dureaza pastratul la rece pentru intarirea budincii decat pregatirea efectiva a tartei.

Cam asa a aratat la final, data viitoare cred ca am sa folosesc o forma mai mica in diametru si mai adanca, pentru o tarta mai inalta, nu de alta, dar a trebuit sa mancam cate doua felii sa ne saturam.







7 comments:

  1. Foarte bine arata,dar am o intebare de unde lapte de cocos.Bravo pt tot ce faci

    ReplyDelete
  2. eu am vazut lapte de cocos la Carrefour, la raionul cu diverse chestii m exotice... este intr-o conserva tip tub (mnhoa ca nush cum sa o descriu :p )

    ReplyDelete
  3. Teo draga, ajutor!! N-am gasit lapte de cocos la conserva dupa o zi de cutreierat lanturile de hyper si supermarketuri din Pitesti. In final am gasit ratacit niste lapte praf de cocos instant. Intrebarea este...cum il prepar pe asta sa-l fac lapte pt ca pe punga nu scrie nimic? Multumesc de ajutor.
    Simona

    ReplyDelete
  4. Simona, imi pare foarte rau, dar nu stiu ce sa iti spun, nici nu stiam ca este praf de cocos instant :(

    ReplyDelete
  5. o lingura cu varf de pudra de cocos la 100 de ml de apa calda .asa se prepara laptele de cocos instant .e la fel de bun ca cel de la conserva :)

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.