Am ales sa fac altfel de chiftelute, din carne de pui (piept de pui tocat si nu carne de pui gata cumparata, in care nu vreau sa ma gandesc ce se toaca la abator), cu parmesan si mult busuioc. Sosul de rosii este reteta clasica a faimoasei Buni Sia.
Ingrediente:
- 500 gr carne tocata de pui
- ½ cana parmesan proaspat razuit
- ½ cana pesmet
- un ou
- o mana de frunze de busuioc
- o ceapa alba mica, tocata marunt
- 2 catei de usturoi
- sare, piper dupa gust
Incingem cuptorul la 200 de grade. Amestecam carnea tocata cu pesmetul si parmesanul, framatam bine, apoi adaugam restul ingredientelor: oul, busuiocul tocat marunt, usturoiul pisat, ceapa. Apoi condimentam dupa gust. Modelam chiftelele si le asezam intr-o tava mare, tapetata cu hartie de copt. Le coacem 20 de minute, pana se rumenesc usor.

Nu va faceti griji daca vi se par seci chiftelutele de pui, vor fi mult mai bune dupa ce fierb putin in sosul de rosii.
Ingrediente pentru sos:
- 4-5 linguri de ulei
- 1 ½ lingura de faina
- 500 ml de bulion de casa
- 2-3 linguri de zahar
- sare, piper, dupa gust
Amestecam uleiul cu faina, intr-o craticioara, fara a le pune pe foc. Amestecam pana nu mai avem cocoloase de faina, abia apoi punem craticioara pe foc. Nu trebuie sa prajim faina ca si pentru rantas, ci la primul clocot, cand compozitia face balonase, tragem de pe foc si adaugam tot bulionul si zaharul. Punem din nou cratita pe foc si o lasam sa fiarba putin, pana incepe sa se ingroase. Adaugam chiftelele si le lasa sa mai dea cateva clocote impreuna cu sosul.

Am servit chiftelutele cu cous-cous magic, gata in 5 minute, de la Carrefour cumparat (marca lor proprie, dar foarte bun). Puteti servi insa si alaturi de piure de cartofi, albi sau cartofi dulci, cartofi nature sau prajit, orez etc. Sa va fie de bine!
si buni imi facea asa:)) ador sosul asta asa mai dulceag un pic:))
ReplyDeleteUf doamne ... ai un talent sa ne faci pofta ...
ReplyDeleteBuna Teo! O alta reteta foarte apetisanta!Multumim!
ReplyDeleteAm intrebare totusi daca imi permiti: ai spus ca dupa modelare punem chiftelutzele intr-o tava, pe hartie de copt. Ce alta varianta ar mai fi? Caci eu nu am asa ceva...
Multumesc mult si toate cele bune!
Mona
PS. Cum se prepara cous-cous magic?
ReplyDeleteMultumesc mult si toate cele bune!
Mona
Mona, hartia de copt se gaseste la orice alimentara si nu e deloc scumpa. Ti-o recomand pentru ca te scuteste de multa bataie de cap la curatatul tavii. Daca nu reusesti sa cumperi, atunci poti incerca sa ungi tava inainte cu ulei pentru a nu se lipi chiftelutele.
ReplyDeleteReferitor la cous-cous: la o cana de cous-cous magic, trebuie o cana si jumatate de apa fierbite. Pui cous-cous-ul intr-o cutie de plastic, torni peste el apa fierbinte si astepti sa se umfle. Oricum, cred ca daca iti cumperi cous-cous ar trebui sa fie trecute instructiunile pe pachet.
Succes
Arata foarte bine...Trebuie incercat.
ReplyDeleteBuni Sia nu e din Sinmihai ?
ReplyDeleteNu e din Sinmihai, buni e din Cluj :)
ReplyDeleteMultumesc frumos Teo! Esti o bucatareasa de milioane!
ReplyDeleteToate cele bune!
Mona
Am incercat si eu reteta, numai ca am folosit bulion cumparat (nu am facut in casa) si, sincer, a doua oara nu m-ai fac sos. Chiftelutele sunt bune, mi-au placut.
ReplyDeleteFelicitari Teo, nu e prima reteta pe care o fac ... esti bucatarul meu preferat.
Claudia.
Eu fac sosul fara faina...este mult mai sanatos
ReplyDeleteRaluca ce sos e ala fara faina?Daca nu pui un agent de legare nu e sos e bulion fiart
ReplyDeleteDraga Teo,
ReplyDeleteam incercat si eu reteta de chiftelute... e usor de facut...doar ca rezultatul a fost extrem de sec....adica "chiftelele au iesit uscate rau inauntru"...oare de ce?:( Mersi
Chiftelutele de pui sunt in general mai seci, de aceea le-am pus in sos :) poti incerca reteta cu o carinta tocata de vita sau porc, vor fi mai suculente dar si mai calorice
ReplyDelete