Tuesday, July 06, 2010

Chiftele cu sos de rosii

Ce imi place mie cel mai mult la reteta asta, pe langa gustul deosebit, normal? Faptul ca mesenii au impresia ca e o reteta culinara sofisticata, care se face greu si va vor lauda pentru calitatile voastre de gospodina. Ce nu stiu ei insa e ca aveti nevoie de maxim 30 de minute pentru a face masa asta completa: chiftele + sos + garnitura.

Am ales sa fac altfel de chiftelute, din carne de pui (piept de pui tocat si nu carne de pui gata cumparata, in care nu vreau sa ma gandesc ce se toaca la abator), cu parmesan si mult busuioc. Sosul de rosii este reteta clasica a faimoasei Buni Sia.

Ingrediente:
- 500 gr carne tocata de pui
- ½ cana parmesan proaspat razuit
- ½ cana pesmet
- un ou
- o mana de frunze de busuioc
- o ceapa alba mica, tocata marunt
- 2 catei de usturoi
- sare, piper dupa gust



Incingem cuptorul la 200 de grade. Amestecam carnea tocata cu pesmetul si parmesanul, framatam bine, apoi adaugam restul ingredientelor: oul, busuiocul tocat marunt, usturoiul pisat, ceapa. Apoi condimentam dupa gust. Modelam chiftelele si le asezam intr-o tava mare, tapetata cu hartie de copt. Le coacem 20 de minute, pana se rumenesc usor.



Nu va faceti griji daca vi se par seci chiftelutele de pui, vor fi mult mai bune dupa ce fierb putin in sosul de rosii.

Ingrediente pentru sos:
- 4-5 linguri de ulei
- 1 ½ lingura de faina
- 500 ml de bulion de casa
- 2-3 linguri de zahar
- sare, piper, dupa gust



Amestecam uleiul cu faina, intr-o craticioara, fara a le pune pe foc. Amestecam pana nu mai avem cocoloase de faina, abia apoi punem craticioara pe foc. Nu trebuie sa prajim faina ca si pentru rantas, ci la primul clocot, cand compozitia face balonase, tragem de pe foc si adaugam tot bulionul si zaharul. Punem din nou cratita pe foc si o lasam sa fiarba putin, pana incepe sa se ingroase. Adaugam chiftelele si le lasa sa mai dea cateva clocote impreuna cu sosul.



Am servit chiftelutele cu cous-cous magic, gata in 5 minute, de la Carrefour cumparat (marca lor proprie, dar foarte bun). Puteti servi insa si alaturi de piure de cartofi, albi sau cartofi dulci, cartofi nature sau prajit, orez etc. Sa va fie de bine!





14 comments:

  1. si buni imi facea asa:)) ador sosul asta asa mai dulceag un pic:))

    ReplyDelete
  2. Uf doamne ... ai un talent sa ne faci pofta ...

    ReplyDelete
  3. Buna Teo! O alta reteta foarte apetisanta!Multumim!
    Am intrebare totusi daca imi permiti: ai spus ca dupa modelare punem chiftelutzele intr-o tava, pe hartie de copt. Ce alta varianta ar mai fi? Caci eu nu am asa ceva...
    Multumesc mult si toate cele bune!
    Mona

    ReplyDelete
  4. PS. Cum se prepara cous-cous magic?

    Multumesc mult si toate cele bune!
    Mona

    ReplyDelete
  5. Mona, hartia de copt se gaseste la orice alimentara si nu e deloc scumpa. Ti-o recomand pentru ca te scuteste de multa bataie de cap la curatatul tavii. Daca nu reusesti sa cumperi, atunci poti incerca sa ungi tava inainte cu ulei pentru a nu se lipi chiftelutele.

    Referitor la cous-cous: la o cana de cous-cous magic, trebuie o cana si jumatate de apa fierbite. Pui cous-cous-ul intr-o cutie de plastic, torni peste el apa fierbinte si astepti sa se umfle. Oricum, cred ca daca iti cumperi cous-cous ar trebui sa fie trecute instructiunile pe pachet.

    Succes

    ReplyDelete
  6. Arata foarte bine...Trebuie incercat.

    ReplyDelete
  7. Buni Sia nu e din Sinmihai ?

    ReplyDelete
  8. Nu e din Sinmihai, buni e din Cluj :)

    ReplyDelete
  9. Multumesc frumos Teo! Esti o bucatareasa de milioane!
    Toate cele bune!
    Mona

    ReplyDelete
  10. Am incercat si eu reteta, numai ca am folosit bulion cumparat (nu am facut in casa) si, sincer, a doua oara nu m-ai fac sos. Chiftelutele sunt bune, mi-au placut.
    Felicitari Teo, nu e prima reteta pe care o fac ... esti bucatarul meu preferat.
    Claudia.

    ReplyDelete
  11. Eu fac sosul fara faina...este mult mai sanatos

    ReplyDelete
  12. Raluca ce sos e ala fara faina?Daca nu pui un agent de legare nu e sos e bulion fiart

    ReplyDelete
  13. Draga Teo,

    am incercat si eu reteta de chiftelute... e usor de facut...doar ca rezultatul a fost extrem de sec....adica "chiftelele au iesit uscate rau inauntru"...oare de ce?:( Mersi

    ReplyDelete
  14. Chiftelutele de pui sunt in general mai seci, de aceea le-am pus in sos :) poti incerca reteta cu o carinta tocata de vita sau porc, vor fi mai suculente dar si mai calorice

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.