Thursday, June 10, 2010

Crema clasica de zahar ars

In fiecare carte de bucate pe care o am, de la Sanda Marin si Silvia Jurcovan si pana la Colea, este o reteta de crema de zahar ars. Dar nu am consultat nicio carte de bucate si nicio reteta culinara consacrata, ci am sunat-o pe mama. Intodeauna mamele noastre fac cele mai bune dulciuri si fiecare mama exceleaza la o anumita prajitura sau desert. Mama mea face o crema de zahar ars absolut mortala si de asta m-am gandit sa va impartasesc aici reteta ei.

Ingrediente:
- 8 oua
- 1 litru lapte
- 250 gr zahar pentru sos
- 150 gr zahar pentru compozitia de oua
- 2 pliculete de zahar vanilat



Intai pregatim sosul: punem intr-o cratita cu peretii grosi cele 250 gr de zahar si le lasam sa se topeasca la foc domol. Eu nu las zaharul sa se arda foarte tare, pentru ca mi se pare ca iese siropul prea amar.



Asa ca, la primele semne de topire, amestec constant zaharul pana se topeste complet si este mai degraba auriu decat maro inchis. Apoi prind cratita de toarte cu un prosop si o rotesc pe toate partile pana cand i-am tapetat complet peretii cu zahar topit si o dau la rece o ora.



Apoi pregatesc compozitia: bat ouale ca pentru ompleta, apoi adaug zaharul si zaharul vanilat si la final laptele. Torn compozitia in cratita tapetata cu zahar ars si o dau la cuptorul preincalzit la 200 gr, timp de 10 minute, pana se rumeneste usor, apoi scad temperatura la 150 de grade si las crema alte 45 de minute. Cel mai bine e sa o testati sa vedeti daca e gata. Asa fac si eu mereu.



Crema de zahar ars ne place si fierbinte, proaspat scoasa din cuptor, dar si rece, dupa ce a stat o noapte la frigider. Eu am ornat-o cu miere si nuci, dar puteti sa o serviti simpla, sau alaturi de un glob de inghetata sau sa ii adaugati un simplu mot de frisca. E numai o chestiune de gust :) Sa va fie de bine!





19 comments:

  1. Super Teo! You are the best! In aceasta dupa-amiaza imi voi rasfata sotul cu o crema de zahar ars! Pupici! Georgiana .
    p.s. maine te anunt cum mi-a iesit

    ReplyDelete
  2. Buna Teo ,
    Si eu fac destul de des crema de zahar ars, e preferata prietenilor mei. Vroiam sa te intreb de ce n-ai facut-o in bain marie la cuptor, asa cum stiam ca se face clasic.

    O zi buna !
    Felicitari pentru toate retele!

    ReplyDelete
  3. Super fain:D Am aceeasi reteta de la mama si intr-adevar iese cea mai buna crema de zahar ars ever:D

    ReplyDelete
  4. Si eu o fac la fel, doar ca pun cratita pe o alta in care e apa rece jos, fiind atenta ca cratita cu zahar ars sa nu intre in contact cu apa. Asa nu mai face pori, iese ca o budinca gustoasa. Chiar nu am mai facut de ceva vreme: MERSI DE IDEE.
    Maggie Z

    ReplyDelete
  5. Eu o fac cu 4 oua la un litru de lapte si iese excelent :). Nu e deloc moale

    ReplyDelete
  6. Cate dreptate ai Teo, si cu varietatea retetelor de crema de zahar ars, si cum cea de la mama e cea mai buna; cu asta am crescut, si pe asta o fac si copiilor; minunata. un week-end minunat.

    ReplyDelete
  7. Salut Teo,
    Mamica mea facea totul "ochiometric" si spunea ca pune cate oua atatea linguri de zahar (si ea tot cu 8 oua face crema de zahar ars).
    Ce bine ca pui retete care ne aduc aminte de copilarie.

    Pofta buna!

    ReplyDelete
  8. La fel o fac si eu si e delicioasa; prima mea mea crema de zahar ars a fost o minunata omleta dulce pentru ca am uitat sa pun laptele; ma rog, aveam vreo 16 ani :)Sys

    ReplyDelete
  9. Femeieeeeeeee!!!! Arata de-mi vine sa ling monitorul... Si tocmai pe cand l-am bagat pe ursul meu la cura de slabire... :))
    Eli

    ReplyDelete
  10. Geniala , defapt delicoasaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  11. Chiar am incercat mai multe retete de-ale tale si au iesit perfect :) am vazut ca folosesti produse bio, asa ca te rog daca ai timp sa imi completezi un chestionar despre promovarea lor...pt licenta :) Mersi mult! http://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dDBTQkdPX1ItY3hqcW9pUk1VeTVtYnc6MQ

    ReplyDelete
  12. Miammii...preferata mea, mi-ati facut pofta. BRB! :)

    ReplyDelete
  13. E la cuptor. Ar face bine sa iasa, de nu, fiu-meu va fi foarte dezamagit. Isi dorea de mult sa-i fac si pana acum n-am stiut cum... Mai vedem dupa vreo 45 de minunte

    ReplyDelete
  14. Cum o testez s-a vad ca este gata?

    Multumesc

    Ana

    ReplyDelete
  15. Oare cum poate fi facuta reteta de crema de zahar ars, ca sa iasa cu crusta groasa, asa cum o fac francezii?? E delicioasa si deosebita, insa n-am gasit pe nicaieri reteta...

    ReplyDelete
  16. Marima, ceea ce fac francezii nu e crema de zahar ars, se numeste "creme brulee" si e defapt ca un fel de budinca rece pe care se presara zahar brun si apoi cu o torta se arde doar zaharul de deasupra cat sa se topeasca si sa formeze crusta respectiva (sau se flambeaza). Cauta pe net retete sunt o gramada, dar e cam greoaie pt stomac, eu prefer crema de zahar ars de la frigider...... yumyyyyyyyy

    ReplyDelete
  17. am şi încercato....delicoasăăăăăăăă!!!

    ReplyDelete
  18. este super faina si superv buna!!!!!!!!!!!asa o am si eu de la mama mea ..... asa o mancam cand eram co[pil la mama acasa...la Tg Mures....ce repede trece timpul asta....
    Este delicioasa , imi place ornarea ei...super faina!!!!!!

    ReplyDelete
  19. @Ana: daca atunci cind clatini cratita, crema se dezlipeste de pe peretii cratitei pina jos, e gata!
    @Marima: Se pune zaharul in strat fin peste crema intarita (dupa ce e gata) si se arde efectiv la flacara (ai nevoie de o torta cu gaz).
    @Teo: daaaaaa, faci retete delicioase!

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.